SE STØTTE OG RESSOURCER FOR

MØD MEDLEMMERNE AF FÆLLESSKABET

Med undervisning øges forståelsen af de forskellige typer handicap. Derfor har vi valgt, at vores første skridt skulle være at lytte til denne gruppe menneskers unikke historier Se de erfaringer, som mennesker med handicap har haft med mundpleje og med at overvinde almindelige forhindringer.

OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL FOR PATIENTER

Ja. Den bedste måde at sørge for god oral sundhedspleje er ved at have en fast tandlæge tæt på hjemmet eller arbejdet. Orale sundhedsproblemer er ikke nødvendigvis forskellige hos mennesker med eller uden handicap, så en almindelig tandlæge bør være i stand til at diagnosticere, forebygge eller behandle disse med samme standard. I nogle tilfælde kræves en mere individuel tilgang, såsom med en adfærdsstøttestrategi. iADH har til formål at sikre, at alle tandlæger modtager uddannelse i at foretage nødvendige justeringer for at yde en regelmæssig forebyggende pleje til alle mennesker, uanset om de har et handicap eller ej. Din tandlæge bør sikre, at du regelmæssigt kommer ind til eftersyn, så han eller hun fortsat kan vejlede dig om og holde øje med din generelle orale sundhed. For at du kan få en positiv oplevelse, kan du kontakte din tandlæge og hjælpe dem med at forstå de hensyn, du har brug for, for at føle dig mere tryg eller tilpas. Det er særligt vigtigt for personer med handicap at komme til en tandplejer, hvis dette er en mulighed, fordi en tandplejer er særlig dygtig til at forebygge tandproblemer og hjælpe mennesker med at opnå den bedst mulige mundhygiejne. Det er særligt vigtigt for personer med handicap at komme til en tandplejer, hvis dette er en mulighed, fordi en tandplejer er særlig dygtig til at forebygge tandproblemer og hjælpe mennesker med at opnå den bedst mulige mundhygiejne.
Dit handicap kan påvirke din orale sundhed. Nogle helbredsproblemer påvirker den orale sundhed direkte (tænder, spyt, mundvæv, mundmotorik), mens andre påvirker den mere indirekte (gør det vanskeligt at udføre daglig mundhygiejne eller forstå vigtigheden af ​​god oral sundhed, særlige kostforhold osv.). Hvis du har et synligt eller ikke-synligt handicap, er det meget vigtigt at holde en god oral sundhed og optimal mundhygiejne, da konsekvenserne potentielt kan være mere alvorlige.
Den mest effektive måde at børste tænder og holde en god mundplejerutine på er ved at forstå individuelle behov. Det vigtigste er at finde ud af, hvad der virker for dig. Rådfør dig med din tandlæge eller tandplejer for at finde ud af, hvad der virker bedst for dig.
Det er vigtigt at børste dine tænder to gange dagligt og at rense mellemrummet mellem tænderne regelmæssigt med tandtråd eller interdentale børster mindst én gang om dagen. Det er også vigtigt at spise en varieret og afbalanceret kost. Det er vigtigt at spise fiberrig mad, drikke rigeligt med vand og mindske dit indtag af sukker. Alt dette kan bidrage til at begrænse dannelsen af plak på dine tænder. Hvis du skyller munden med den rigtige mundskyl, kan det også bidrage til, at du opnår en bedre mundhygiejne, men det må aldrig stå i stedet for tandbørstning.
Ja, der er ingen grund til, at du ikke kan modtage mange former for tandpleje som kørestolsbruger – især hvis din stol kan vippes tilbage. Nogle gange kan du føle dig mere tilpas i din kørestol. Og tandlægen kan godt få adgang til din mund. Nogle gange har tandlægen dog ikke samme synsfelt og kan derfor kun foretage relativt simple behandlinger af sikkerhedshensyn. Nogle tandlægeklinikker kan have specialudstyr, der kan forvandle din kørestol til en tandlægestol ved hjælp af en bevægelig platform. Andre kan have lifte til rådighed. Du kan ofte også bringe din kørestol over til ved siden af ​​tandlægestolen og skubbe dig selv over i tandlægestolen med et overførselsbræt. Du kan ringe til din tandlæge før din aftale for at hjælpe dem med at forstå dine behov og planlægge foranstaltninger, du muligvis skal bruge for at få adgang.
I nogle lande er der hjemmetandplejere, der tilbyder et begrænset udvalg af tandpleje i hjemmet. Dette kaldes nogle gange hjemmetandpleje. Det er dog bedre at modtage behandling på klinikken, hvor du kan modtage den højeste kvalitet af pleje og et komplet udvalg af behandlingsmuligheder. Men hvis det er nødvendigt, kan et mobilt tandlægehold med transportabelt udstyr yde behandling og forebyggende pleje til personer, der har svært ved at forlade deres eget hjem.
Fuld bedøvelse er en mulighed, der kan bruges til at udføre tandbehandling for dem, der ikke er i stand til at tolerere tandbehandling på nogen anden måde, eller de, der har brug for et højt niveau af støtte ved komplekse eller langvarige behandlinger. Der er dog en lang række andre tiltag, der bør overvejes, før fuld bedøvelse vælges, da der er visse risici ved denne bedøvelsesform og kan forsinke behandling p.gr.a. lange ventelister. Der er flere slags støttemuligheder for at imødekomme behovene hos personer med bevægelsesforstyrrelser eller angst, herunder bedøvelse, musikterapi eller støtte fra en psykolog. Den valgte metode afhænger dog af den nødvendige tandbehandling, de underliggende helbredsproblemer, om behandlingen er akut og patientens ønsker og evne til at acceptere/klare den påkrævede behandling
Det afhænger meget af kompleksiteten af ​​din tandbehandling og kompleksiteten af ​​din medicinske diagnose, og om du har brug for særligt udstyr eller særlige forhold for at imødekomme dine behov. Alle patienter bør dog have en fast tandlægeklinik, som de besøger mindst en eller to gange om året for at få tjekket og vedligeholdt deres mund og tænder. Det kan være nødvendigt, at noget af din behandling skal foretages af en specialist. Din tandlæge vil henvise dig, hvis det er tilfældet.

FORÆLDRES/ OMSORGSPERSONERS OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL

Det bedste, du kan gøre, er at foregå med et godt eksempel ved at passe på din egen orale sundhed. Du kan opmuntre til at børste tænder to gange om dagen med en fluortandpasta, sørge for en sund og afbalanceret kost med så få ​​"usunde belønninger" såsom slik eller læskedrik som muligt, og gå regelmæssigt til tandlægen for tjek og forebyggende oral sundhedspleje. Du kan bede deres tandlæge eller tandplejer om at prøve forskellige tandrensningsmetoder for at se, hvilke der fungerer bedst, og være behjælpelig med praktisk og tydelig vejledning til at hjælpe dit barn med at holde deres tænder sunde. For eksempel kan en serie af billeder på badeværelsesspejlet hjælpe dem med at følge den samme rutine hver dag.
I de fleste lande bør børn tilses af en tandlæge inden deres første fødselsdag. Tidlig udvikling af karies hos små børn er et almindeligt problem på verdensplan og kan ses hos børn helt ned til 18 måneder. Derfor er det især vigtigt for børn med handicap, at enhver risiko for udvikling af orale sygdomme identificeres og forebygges. Forældre kan også blive uddannet i, hvordan de plejer deres barns tænder og håndterer særlige udfordringer i forbindelse med deres handicap.
Mange mener, at det er nemmere at bruge en elektrisk tandbørste , når man skal børste tænder på andre. Desuden har de et rundt hoved, der fjerner mere plak end normale tandbørster. Nye elektriske tandbørster har også understøttende funktioner såsom indikatorer for, når der trykkes for hårdt, børstetid osv. Det er muligt at tilpasse håndtaget på alle tandbørster for at gøre det nemmere for personer med begrænset finmotorik eller reduceret gribestyrke at børste tænder.
Der kan være mange årsager til det. Den bedste strategi er at tilpasse tandbørstningen til et tidspunkt, hvor dit barn eller personen føler sig godt tilpas og afslappet. Du kan for eksempel bruge en boblemaskine, så dit barn læner hovedet tilbage eller griner og åbner munden. Du kan også bruge en lille specialdesignet prop eller fingerbeskytter til at få adgang mellem tænderne og komme til indersiden af ​​tænderne. Det er virkelig vigtigt at få opbygget en børsterutine, så dit barn kan holde sine tænder sunde hele livet. Du kan bede deres tandlæge om at komme med deres vurdering, og så kan tandlægen vejlede dig i den bedste måde at udføre daglig mundhygiejne på samt anbefale hjælpemidler.
Dette kan være en ret stor udfordring, og her er gradvis desensibilisering bedst. Du bør spørge din talepædagog om vejledning med øvelser og programmer, som involverer massage af ansigtsmusklerne og oromotorisk terapi. Du kan også spørge din tandlæge om direkte praktiske instruktioner og træning hermed.
Blødende tandkød er et tegn på betændelse på grund af resterende plak/bakterier. Tænderne og tandkødet skal renses ordentligt hver dag, så det kan hele. Det er IKKE fordi, du børster for hårdt, og det er ikke forårsaget af medicin, så lad det ikke hindre dig i at udføre den nødvendige mundpleje. Det er svært at se plak med det blotte øje. Hvis du vil tjekke for plak, kan du bruge farvetabletter, som gør det lettere at se og sikre, at du får det hele fjernet. Det er også meget vigtigt at bruge tandtråd eller interdentale børster til at rense mellemrummene mellem tænderne for at fjerne plak, der gemmer sig der og forårsager betændelse og blødning. Spørg din tandlæge om råd og vejledning.
For det første bør du altid bruge en tandpasta med fluor for at forebygge huller i tænderne. Der findes tandpasta med mild smag og tandpasta helt uden smag. Spørg din tandlæge eller på dit lokale apotek, om de kan anbefale tandpasta, du kan prøve. Hvis du eller dit barn har svært ved at synke, findes der også ikke-skummende tandpasta
Absolut, og af mange grunde: Der er stadig bakterier, der kan forårsage betændelse i tandkødet og dårlig ånde. Det er meget vigtigt at børste tænderne med en tandbørste for at fjerne plak og sikre, at munden forbliver behagelig og frisk, samt at give intraoral stimulering, så munden ikke bliver overfølsom. Grundig børstning forhindrer også opbygningen af tandsten og forhindrer aspirationspneumoni.
Det erstatter ikke tandbørstning, men det bidrager bestemt til en bedre mundhygiejne hos patienter med høj risiko for karies. Hvis patienten ikke er i stand til at spytte, kan du lægge et gazebind i blød i noget mundskyl og putte det direkte på tænderne og tandkødet, idet du forsøger at efterlade så lidt mundskyl i munden som muligt for at undgå, at de sluger det.
At være så selvhjulpen som muligt er vigtigt. Vi anbefaler, at du giver dem lov og derefter foretager en sidste "inspektion" for at sikre, at der er børstet grundigt. Denne støtte eller inspektion kan også udføres ved, at du fører deres hånd og dermed guider deres bevægelser.
Tilstedeværelsen af ​​spyt i munden hjælper med at smøre tænderne og mundslimhinderne og tilfører mineraler og immunceller til at beskytte tænderne mod karies. Spyttab på grund af formindsket kontrol over mund- og synkemusklerne er i højere grad noget, der påvirker socialt, end det er et problem for den orale sundhed, men det kan forårsage irritation af mundvige. Der er muligheder for at begrænse savlen, herunder orofacial terapi, lægemidler såsom botulinumtoksin eller endda kirurgi. Man skal dog være opmærksom på, at enhver behandling, der udtørrer spyttet, i høj grad øger risikoen for karies, så disse behandlinger bør kun udføres i samspil med et øget forebyggende tandrensningsregime
Aftal en tid hos deres tandlæge for at få mere personlig rådgivning. Tandlægen vil søge at identificere årsagen til ​​den dårlige ånde. Det kan være på grund af karies, parodontale problemer, mave-tarmproblemer, vejrtrækning via munden, luftvejsinfektioner mv.
Betydningen af ​​at have et pænt tandsæt er op til den enkelte, men mere skæve tænder er sværere at rense. Visse orale funktioner kan også blive påvirket, såsom at tale og spise. Tænder, der er meget frembøjede, har også en højere risiko for at blive beskadiget. Personer med handicap bør ikke nægtes tandretning på grund af deres handicap. Ved tandretning skal der sørges for ekstra grundig oral sundhed, da tandproblemer har nemmere ved at opstå pga. af madrester og plak omkring bøjler. Tal med din tandlæge om, hvorvidt ortodontisk behandling er tilrådelig eller ej.