TANDSTEN OG PLAK

Plakbakterier og karies i kindtænder

Plakbakterier og karies i kindtænder article banner
DEL

Huller i kindtænder

som alle, der børster og bruger tandtråd ved, er det sværere at nå ind til kindtænderne og holde dem rene, end det er til de forreste tænder. Kindtænder er forsynet med riller og rande, der hjælper dig med at tygge maden, men ulempen med dem er, at der nemt kan samle sig små rester fra mad samt plak, som kan indeholde bakterier, der øger risikoen for huller. Du kan selv hjælpe med at undgå huller og skade fra bakterier i plak ved at bruge mundskyl med fluor og spørge din tandlæge, om en antibakteriel mundskyl også kan hjælpe.

Hvorfor gør mine kindtænder ondt?

Karies opstår ikke fra den ene dag til den anden. Bakterierne i din mund kan skabe en slags belægning, der kaldes plak, som vokser på dine tænder. Hvis du spiser fødevarer med et højt sukkerindhold, er de med til at give plakbakterierne den energi, de skal bruge til at overleve og samtidig producere skadelige syredannelser, der nedbryder emaljen og kan give huller. En sund kost og tandbørstning to gange om dagen i de to minutter, der anbefales af tandlæger, er nødvendig for at fjerne plak og forhindre karies. Hvis plakken ikke fjernes, kan karies bevæge sig længere ind og påvirke nerverne i nerverne i tanden. Det kan give smerter og hævelse og få tænderne til at falde ud.

Hvor hurtigt dannes der plak på tænderne?

Bakterier kan forvandle gæringsdygtige sukkerstoffer (som findes i en lang række madvarer) til plak på 20 minutter. Sørg derfor for at fjerne plak omkring dine kindtænder med din tandbørste og bruge tandtråd hver eneste dag.

Enkle trin til fjernelse af plak

Hvis du vil være sikker på at fjerne plak effektivt, skal du som minimum børste to gange om dagen. Overvej at skifte til en elektrisk tandbørste, som kan hjælpe dig med at flere op til 100% mere plak end en almindelig manuel tandbørste. Brug tandtråd mindst en gang om dagen for at fjerne plak fra områder, hvor det er svært at nå frem med tandbørsten. Hvis du har svært ved at nå dine kindtænder eller bageste tænder, kan du bruge børster til mellemrum, tandstikkere eller en oral irrigator. Tal med din tandlæge om at bruge en fluortandpasta og en antibakteriel mundskyl til at bevare sundheden for både tænder og tandkød.

Kilder:

https://www.ada.org/en/member-center/oral-health-topics/mouthrinse#:~:text=Antimicrobials%20in%20mouthwash%20formulations%20include,ketone%2C%20terpene%2C%20and%20ionone.

https://www.dentalplans.com/dental-information/dental-concerns/bacteria-in-your-mouth

https://emedicine.medscape.com/article/1081424-overview

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/dental/art-20047475

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK8259/

https://newsinhealth.nih.gov/2019/05/mouth-microbes