TANDSTEN OG PLAK

Hvad er plak og tandsten, og hvordan fjerner man dem?

Hvad er plak og tandsten, og hvordan fjerner man dem? article banner
DEL

Plak på tænderne er en ekstremt klæbende, farveløs til lys gul belægning af biofilm, der dannes regelmæssigt på dine tænder.

Hvad er plak?

Når spyt, fødevarer og væske kombineres, dannes bakterieaflejringer, der ophober sig der, hvor tænderne og tandkødet mødes.

Plak på tænderne indeholder bakterier, der danner syrer, som angriber dine tænders emalje og kan skade tandkødet. Denne skade kan blive permanent, hvis den ikke behandles. Når der ophobes plak, som ikke fjernes, kan den blive mineraliseret, hvorved der indlejres misfarvning og dannes tandsten. Plak er den grundlæggende årsag til mange sundhedsproblemer i munden. Den mest effektive måde at fjerne plak på er ved at bruge en el-tandbørste.

Hvad er tandsten?

Tandsten er en gul eller brunfarvet aflejring, der dannes, når plak mineraliseres på dine tænder. Disponering for dannelse af tandsten varierer meget efter den enkelte person. Generelt bliver du mere disponeret for dannelse af tandsten på dine tænder, efterhånden som du bliver ældre.

Tandstensdannelse sidder godt fast på emaljen og kun en tandlæge kan fjerne tandsten. Hvis du begynder at se tegn på ophobning af plak eller tandsten, skal du straks bestille tid hos tandlægen.

Oral-B Pro-Expert Strong Teeth mundskyl har opnået yderst gode produktanmeldelser for sin evne til at forebygge dannelse af tandsten og huller samt opfriskning af ånde, og giver dig en sund tand tilbage.

Behandling og forebyggelse af plak og tandsten

Ophobning af plak kan forårsage tandkødsbetændelse og -sygdom, så det er vigtigt at tage forholdsregler mhp. behandling og forebyggelse.

  1. Bestil tid hos din tandlæge hver 6. måned for at få lavet en grundig tandrensning.

  2. Børst med en anti-bakteriel tandpasta med fluor såsom Crest Pro-Health. Alle tandpastaer af mærket Oral-B Pro-Expert er specielt udviklet til at bekæmpe bakterier, der dannes i din mund.

  3. Brug tandtråd mindst en gang dagligt for at fjerne plak og madrester mellem dine tænder.

  4. Brug en kvalitetstandbørste, og husk at skifte den ud hver 3. måned.

  5. Brug et mundskyllemiddel som en del af din rutine, fx Oral-B Pro-Expert Professional Protection mundskyl, som en hjælp til at beskytte mod ophobningen af plak og forebygge tandkødsbetændelse.

  6. En afbalanceret kost og tandbørstning efter indtagelse af snacks vil hjælpe med at reducere dannelsen af plak.

SE, HVILKEN BØRSTE DER ER BEDST TIL DIG

Vi anbefaler brug af using Oral-B Pro-Expert Premium Plaque Control Tandpasta til behandling af plak og tandsten.

Når det gælder plak og tandsten, starter en sund mund med gode børstevaner.