TANDSTEN OG PLAK

Forskellen mellem plak og tandsten

Forskellen mellem plak og tandsten article banner
DEL

Forskellen mellem plak og tandsten

Mange spørger deres tandlæge, om der er forskel på plak og tandsten ‒ og det er et godt spørgsmål. Ophobning af både plak og tandsten er almindelige tandproblemer. Væsentlig ophobning af plak kan medføre karies og tandkødssygdomme. Tandsten er forkalket plak. Når du kender faktaene, er det en hjælp til dine dentale problemer og til at pleje dine tænder på en bedre måde.

Fakta om plak

Plak er en klæbende, farveløs film, der indeholder bakterier, som dannes naturligt på tændernes overflader, specielt langs tandkødsranden inden for 4 til 12 timer efter tandbørstning. Sukker i føde- og drikkevarer kan kombineres med plakbakterier og danne syrer og dermed give dårlige tænder. Disse syrer angriber tændernes emalje og nedbryder den, hvilket efterfølgende kan resultere i huller. Plakbakterier kan også bidrage til tandkødssygdomme såsom tandkødsbetændelse. Regelmæssig børstning og brug af tandtråd er dine mest effektive redskaber til at bekæmpe plak. Hvis plak ikke fjernes dagligt, kan den med tiden ophobes og hærdes til tandsten.

Tandsten: Den hårde sandhed

Tandsten er slidstærk ‒ det er en hård, skorpeagtig aflejring, der kan indlejre pletter og medføre misfarvning af tænderne. Tandsten dannes, når rester af plak på overfladen af tanden reagerer med mineraler i dit spyt. Tandsten kan kun fjernes af en tandlæge, men du kan forebygge forekomsten proaktivt vha. en god børstningsrutine med en Oral-B® el-tandbørste.