Sygdom i tandkødet – årsager og symptomer
I begyndelsen er der muligvis ingen synlige symptomer på problemer med tandkødet. Det er derfor, det er så vigtigt at besøge tandlægen med jævne mellemrum og opdage sygdommen tidligt. Læs videre for at finde ud af mere om årsager og behandling af tandkødsproblemer. Tandkødsproblemer skyldes plak – en halvgennemsigtig, klæbende film af bakterier, der danner sig på dine tænder og kan opbygges til en skadelig giftstoffer, hvis du ikke har en god mundplejerutine. Begyndelsen af stadiet med denne opbygning af plak viser sig som tandkødsbetændelse. Selve plakken forårsages naturligt af de ting, du gør hver dag, såsom at spise eller trække vejret. Der er adskillige sladderhanke, der fortæller om tandkødssygdom: De kan være:
Blødende tandkød (især når du børster tænder eller bruger tandtråd)
Ømt og hævet tandkød
Tilbagetrukket tandkødsrand
Vedvarende dårlig ånde
Løse tænder
Er tandkødssygdom uundgåelig?
Nej, heldigvis ikke. Vi har alle sammen plak (der forekommer naturligt), men der er adskilllige skridt, du kan tage hver dag for at hjælpe dig med at holde dit smil sundt hele livet. Og selvom du måske kender hvert eneste skridt, er du måske ikke klar over, hvor vigtigt det er, at du tager alle disse skridt hver dag.
Hvad skal jeg gøre, hvis jeg tror, jeg har en tandkødssygdom?
Bare rolig, du er ikke alene. Over 80 % af alle voksne personer har en eller anden form for tandkødssygdom. I de fleste tilfælde kan hjælp vende og endda beskytte mod virkningerne. Så hvordan behandler du tandkødssygdomme? Godt spørgsmål!
Her er nogle tegn på tandkødsproblemer:
Tandkødet er rødt eller hævet og bløder, når du børster tænder eller bruger tandtråd. Det er de tidlige tegn på tandkødsproblemer. De kan normalt behandles med god mundpleje.
Tandpine eller følsomhed. Tandkød, der har trukket sig væk fra tænderne, kan gøre tænderne følsomme over for varme eller kolde føde- og drikkevarer.
Vedvarende dårlig ånde
Voksne tænder, der er løse eller udvikler mellemrum, ændrer den måde, dine tænder passer på, når du bider sammen. Det er den mest alvorlige form for tandkødsproblemer, som kaldes paradentose.
Korte fakta om tandkødsproblemer
Tandkødsproblemer er en infektion, der kan påvirke tandkødet og den omkringliggende knogle.
Tandkødsproblemer starter, når bakterier i plak gør tandkødet rødt og hævet og somme tider får det til at bløde.
Du kan hjælpe med at undgå tandkødsproblemer ved at børste dine tænder og bruge tandtråd to gange om dagen.
Mange mennesker ved ikke, at de har problemer med tandkødet. Det er derfor, det er vigtigt at besøge sin tandlæge regelmæssigt.
En af årsagerne til tab af tænder hos voksne er tandkødsproblemer.
Her er nogle tips til at forhindre prblemer med tandkødet og paradentose:
Børst tænder og tandkød. Brug tandtråd mellem tænderne. Vær især opmærksom på dine kindtænder. Der kan være mere plak på dem, fordi de er vanskelige at nå.
Udskift din tandbørste hver 3. måned. Slidte børstehår fjerner mindre plak.
Hvis dit tandkød bløder, må du ikke holde op med at børste tænder eller bruge tandtråd. Brug en tandbørste med bløde børstehår, så du ikke skader dit tandkød. Besøg tandlægen, hvis blødningen fortsætter.
Besøg din tandlæge regelmæssigt for tandrensning og kontrol, og tjek dine tænder og dit tandkød for at se, om de kræver behandling. Så forøger du chancerne for at beholde dine tænder hele livet. Det vigtigste er ikke at lade plak udvikle sig og give problemer med tandkødet, som kan være en fare for dine tænder og dit tandkød. Fortæl det til tandlægen, hvis du er gravid eller har sukkersyge. Disse tilstande gør det sværere for kroppen at bekæmpe tandkødsproblemer.
Tjek ofte dit tandkød i spejlet. Se efter farve- eller strukturændringer. Hvis du mener, du har tandkødsproblemer, skal du besøge tandlægen.