TANDKØDSSUNDHED

Alt om tandkødsbetændelse - behandling, symptomer, årsager og forebyggelse

Tandkødsbetændelse: symptomer, årsager og behandling article banner
DEL

Tandkødsbetændelse er et tidligt stadium af tandkødssygdom, der direkte kan påvirke din mundsundhed og din generelle sundhed. Kend årsagerne, genkend symptomerne og lær, hvordan du behandler og forebygger det.

Hvad er tandkødsbetændelse?

Tandkødsbetændelse (gingivitis) er et tidligt stadium af tandkødssygdom forårsaget af ophobning af plak, som er en naturligt forekommende biofilm indeholdende bakterier, på det væv, der omgiver tænderne. Hævelsen skyldes ofte ophobning af plak. Hvis tandkødsbetændelse ikke behandles, kan det udvikle sig til en mere alvorlig form for tandkødssygdom, kendt som paradentose, som er en væsentlig årsag til tandtab hos voksne. Tandkødsbetændelse er ofte uden smerter, så hvis du udviser tegn eller symptomer, skal du kontakte din tandlæge for en grundig vurdering og for at fastlægge et behandlingsforløb.

Hvad forårsager tandkødsbetændelse?

Tandkødsbetændelse er almindeligvis forårsaget af ophobning af plak. Plak er en ekstremt klæbrig, farveløs til bleggul aflejring af bakterier, der regelmæssigt ophobes på dine tænder, hvis de ikke børstes regelmæssigt. Bakterierne producerer syrer, der angriber din tandemalje og kan beskadige tandkødet. Denne skade kan blive permanent, hvis den ikke behandles. Andre årsager til tandkødsbetændelse omfatter hormonelle forandringer, sygdomme, rygning, indtagelse af visse lægemidler, dårlige børstevaner og genetik.

Symptomer og tegn på tandkødsbetændelse

Nogle symptomer på tandkødsbetændelse omfatter rødt, hævet og blødende tandkød udover dårlig ånde. Når tandkødsbetændelsen udvikler sig til paradentose, vil tandkødet begynde at trække sig væk fra tanden og skabe små lommer. Bakterier kan derefter blive fanget i disse lommer og svække den knogle, der støtter tænderne. Hvis du ignorerer tegnene på tandkødsbetændelse, fordi du ikke kan genkende dem, eller fordi du er bekymret for at gå til tandlægen, vil din tilstand sandsynligvis blive værre. Kontakt straks din tandlæge, hvis du bemærker nogen af følgende tegn og symptomer, for at få en ordentlig vurdering. Hvis disse symptomer varer ved, er det vigtigt at tale med din tandlæge for at afgøre, hvilken behandling der er bedst.

Forebyggelse og behandling af tandkødsbetændelse

Her er nogle trin og tips, der kan hjælpe med at behandle og forebygge tandkødsbetændelse:

  1. Børst to gange om dagen med en elektrisk tandbørste for at hjælpe med at fjerne bakterieplak fra dine tænder.

  2. Sørg for at bruge en anti-gingivitis eller anti-plak tandpasta med fluor for at styrke tænderne og forhindre den skade, som bakterierne i plak forårsager, når de ophobes på tænderne i løbet af dagen.

  3. Efter børstning skylles grundigt med en anti-bakteriel mundskyl for at hjælpe med at bekæmpe plak, tandkødsbetændelse og dårlig ånde og til at nå de svært fremkommelige steder, hvor plakbakterier kan gemme sig.

  4. Brug tandtråd mindst en gang om dagen for at fjerne madpartikler og plak mellem tænderne.

  5. Bemærk, at tandkødet kan fortsætte med at bløde i et stykke tid, men det er vigtigt at blive ved med at børste og bruge tandtråd. Det er yderst vigtigt at fjerne plak for at forbedre tandkødets sundhed.

  6. Husk at gå til tandlægetjek regelmæssigt og diskutér eventuelle bekymringer eller spørgsmål, du måtte have.

Når det handler om tandkødsbetændelse, starter en sundere mund med gode børstevaner. Stol på Oral-B for de allerbedste mundplejeløsninger.

Spørgsmål om tandkødsbetændelse

SP.: Hvem kan få tandkødsbetændelse? A: Tandkødsbetændelse er ret udbredt. Men selvom næsten 80 % voksne kommer til at opleve symptomer på tandkødsbetændelse, betyder det ikke nødvendigvis, at det er uundgåeligt. Det er vigtigt at bemærke, at der af og til ikke er nogen mærkbar smerte eller tydelige tegn, hvilket gør, at folk er uvidende om, at de har det. Det er endnu en god grund til at planlægge regelmæssige undersøgelser hos din tandlæge hver sjette måned, så han eller hun kan identificere det og foreslå behandlingsmuligheder.

SP.: Kan tandkødsbetændelse stoppes? A: Efter korrekt diagnosticering af tandkødsbetændelse er det vigtigt at påbegynde behandlingen med det samme. Tandkødsbetændelse kan stoppes, så tag til tandlægen ved de første tegn på symptomer for en grundig vurdering for at fastlægge det bedste behandlingsforløb.