TANDKØDSSUNDHED

Sådan undgår du at tabe dine tænder

DEL

At miste sine tænder er aldrig et godt tegn, men heldigvis kan du gøre lidt forskelligt for at sikre, at du beholder så mange som muligt af dine naturlige tænder. Hvis du er ved, hvad der får dine tænder til at falde ud, kan det hjælpe dig med at forhindre samme fremover, så du kan blive ved med at glæde dig selv og andre med dit strålende sunde smil.

Hvad er tandtab?

Det er helt normalt, at småbørn taber tænder, men hvordan ser det ud, når voksne gør det samme? Ikke så godt. Karies, skader og tandkødssygdomme kan medføre tandtab i en proces, hvor en eller flere af dine tænder bliver løse og i sidste ende falder ud.

Årsager til tandtab

Det er nemmere at forhindre tandtab, hvis man ved, hvad det skyldes. En række almindelige årsager kan undgås med god mundhygiejne, hvorimod andre kræver lidt mere opmærksomhed: 

  • Tandkødssygdom: Den mest almindelige årsag til tandtab og tandkødssygdomme kan overordnet set påvirke din sundhed i munden. Med de rette foranstaltninger på plads kan du holde dit tandkød sundt og tackle tandkødsproblemer fra bunden. 

-Det kan du gøre:Børst tænder to gange om dagen, og brug tandtråd én gang om dagen for at bevare dit sunde tandkød.

  • Skade: En krakeleret eller beskadiget tand har risiko for at falde ud, hvis den ikke behandles rigtigt. Krakeleringer i emaljen eksponerer tændernes underliggende lag for karies, hvilket igen kan medføre infektion og tandtab. 

-Det kan du gøre:Kontakt din tandlæge med det samme, hvis du opdager skade på dine tænder eftersom en hurtig behandling er afgørende for at bevare dine tænder.

  • Dental Caries: En almindelig form for karies er huller, der med tiden vokser sig større og kan få tænderne til at falde ud, hvis de ikke behandles.

-Det kan du gøre:Aftal tid hos din tandlæge, hvis du oplever øget følsomhed eller misfarvning af en eller flere tænder. Hvis din tandlæge konkluderer, ar årsagen skyldes karies, skal du have lavet en fyldning, som forhindrer tilstanden i at forværres

Forhindring af tandtab

Paradentose er ofte forbundet med tab af tænder og opstår, når bakterier fra plak fortærer dine tænder og tandkød og på den måde skaber mellemrum, der kan medføre infektion. Forhindring af tandkødslidelser kan hjælpe med at forhindre tandtab. 

Nogle få opgraderinger af din mundplejerutine kan hjælpe med at sikre sunde tænder og tandkød: 

  • Skift til en elektrisk tandbørste: Forskning1 viser, at brug af en eltandbørste kan hjælpe med at forhindre tandtab og sænke udviklingen af paradentose*.

En korrekt mundplejerutine med tandbørstning to gange om dagen og tandtråd mindst en gang om dagen er med til at forhindre tandtab og sænke udviklingen af paradentose.Sørg for at holde dig regelmæssigt opdateret med dine tandlægeaftaler, så du kan bevare en god mundhygiejne. 

  • Brug regelmæssigt tandtråd:  En korrekt daglig mundplejerutine med brug af tandtråd to gange om dagen kan hjælpe dig med at fjerne plak, så du kan bevare et sundt  tandkød.

En korrekt mundplejerutine med tandbørstning to gange dagen kan hjælpe med at forhindre tandtab og bevare et sundt tandkød.Sørg for at aftale og overholde dine tandlægeaftaler, så du kan bevare en sund mund. 

Kilder:

http://www.oralhealthplatform.edu/our-work/the-state-of-oral-health-in-europe/

https://www.nidcr.nih.gov/research/data-statistics/periodontal-disease

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cavities/symptoms-causes/syc-20352892

https://www.dentalhealth.org/cracked-teeth

1 Pitchika V, Pink C, Völzke H, Welk A, Kocher T, Holtfreter B. Long-term impact of powered toothbrush on oral health: 11-årig generationsundersøgelse.    

J Clin Periodontol. 2019. doi: 10.1111/jcpe.13126

*Sammenlignet med en manuel tandbørste