Munden er porten til kroppen og kan også vise de tidlige tegn på udviklingen af seriøse helbredsproblemer i andre områder. Derfor er det vigtigt med det halvårlige tandlægebesøg. En tilstand som er vigtig at være på forkant med er paradentose. Ofte sættes den i samme bås som tandkødsbetændelse, og det er da også en tandkødssygdom, som kan påvirke andre områder af din mund, herunder dine tænder og din tunge. Af den grund er det vigtigt, at du ved noget om tilstanden, inklusive hvordan du forebygger og behandler den.
Paradentose: en mere alvorlig form for tandkødssygdom
Selvom den sættes i samme bås som tandkødssygdom, så er paradentose faktisk en mere ekstrem tilstand. Tandkødsbetændelse begynder som en inflammation i tandkødet. Hvis tandkødsbetændelse efterlades ubehandlet, kan det udvikle sig til paradentose eller tandkødssygdom. Med tiden vil tandkødets inderste lag begynde at trække sig væk fra tanden. Det danner lommer på begge sider af tanden. I lommerne opsamles der rester, som børstning af tænderne ikke altid fjerner, og det medfører betændelse i tandkødet, og tandkødslinjen vil begynde at krympe. Efterhånden som tandkødslinjenkrymper, bliver lommerne større, og der er risiko for, at dine tænder falder ud eller andre seriøse tilstande i munden.
Årsager til paradentose
Den største synder ved paradentose er plak. Når plak hober sig op rundt om tanden, begynder tandkødet at blive betændt, og det fører til tandkødsbetændelse og til sidst tandkødssygdom. Der er imidlertid sekundære årsager. Hos kvinder kan hormonelle ændringer ved graviditet, overgangsalder eller menstruation medføre udvikling af paradentose. Visse former for sygdomme, fra diabetes til hiv, kan påvirke immunforsvaret og medføre tab af elasticitet i tandkødet.
Nogle orale medicintyper kan have bivirkninger, som resulterer i reduktion af spyt. Spyt bruges til at beskytte tandkødet og tænderne. Uden tilstrækkeligt spyt kan der udvikle sig en unormal vækst af tandkødsvæv, eller det kan forhindre madrester i at skylle ned i halsen, hvilket hver især kan fremkalde sygdommen. Hvis du børster tænder og bruger tandtråd hver dag, og du stadig har tidlige tegn på tandkødssygdom, skal du kontakte din læge, da du kan have andre helbredsproblemer.
Symptomer på paradentose
Bløder dit tandkød, efter du har børstet dine tænder? Det er måske ikke, fordi du børster for hårdt. Det skyldes tidlige stadier af tandkødsbetændelse. Men hvis du lige er startet med at bruge tandtråd igen, er det sandsynligt, at du oplever lidt blod pga. den irritation, det i starten forårsager i tandkødet. Dog bør dette kun vare et kort stykke tid, og alligevel bør dit tandkød ikke bløde blot fra børstning.
Andre symptomer inkluderer hævet tandkød, vedholdende dårlig ånde (eller dårlig smag i munden), tænder, der flytter sig, og dannelsen af lommer mellem tænder og tandkød. Derudover er det muligt, at du faktisk har tandkødssygdom, men at du ikke kan se tilstanden, afhængigt af det tandkødsområde, der lider af paradentose. Jævnlige besøg hos tandlægen hver sjette måned giver dig mulighed for at være på forkant med denne potentielle tilstand.
Forebyggelse og behandling af paradentose
Forebyggelse af paradentose og af udvikling af tandkødsbetændelse er ganske enkel. Forebyggelse er kort sagt den bedste behandling af paradentose. For at fange problemer med tænderne, før de bliver alvorlige, er det godt at komme ind i en vane med at tjekke sin mund dagligt som en del af den overordnede tandplejerutine. Kig efter ændringer i farven eller udseendet af dine tænder, tandkød, tunge og tandkødsvæv. Hvis du følger de rigtige kontrolforanstaltninger, er det let at forebygge paradentose. Først og fremmest skal du børste tænder to gange om dagen og bruge tandtråd mindst én gang om dagen. Brug af antibakteriel skyl efter børstning kan fjerne plak, der er svær at nå, og hvis du har dannet lommer rundt om tandkødet, renser det for bakterier og rester, der sidder fast i lommerne, så tandkødet får tid til at stramme sig igen. Udover dette anbefales det at få dine tænder renset halvårligt hos din tandlæge.
Men hvad sker der, hvis du har udviklet sygdommen og har brug for hjælp til at håndtere din paradentose? Din tandlæge kan give dig tandpastaer, der er fremstillet specifikt til at holde tandkødet sundt. En elektrisk Oral-B tandbørste kan også hjælpe med at holde plak under kontrol. Så længe situationen ikke har nået et kritisk stadie, er det faktisk det eneste, du behøver at gøre (og samtidig følge de korrekte foranstaltninger til at bekæmpe plak). Men hvis lommerne er store og ikke af sig selv vender tilbage til deres normale størrelse, er en operation i munden nødvendig for at stramme tandkødet igen. Behandling af alvorlig paradentose kan også omfatte en dybderensning, hvor tandplejeren eller tandlægen fjerner tandsten både over og under tandkødslinjen og glatter ru pletter på tandrødderne, hvor plakforårsagende bakterier har tendens til at samle sig. Ved at overholde dine jævnlige tandlægebesøg kan du undgå denne slags ekstrem behandling.