TANDKØDSSUNDHED

Hvad er paradentose? Symptomer, årsager og behandlinger

DEL

Hvad er paradentose?

Paradentose er en fremskreden form for tandkødssygdom. En tilstand, hvor dit tandkød er blevet inficeret, og det knoglevæv, der støtter dine tænder, er forsvundet. Det er vigtige tegn på problemer med mundsundheden og kan være en indikator for problemer med, hvordan du har renset tænder og tandkød.

Du skal være opmærksom på tegn og symptomer på paradentose og de bedste måder at undgå det på. Hvis det ignoreres, kan paradentose medføre, at infektionerne spreder sig til resten af munden og bliver generel paradentose.

Symptomer på tandkødssygdomme

Hvad er tegnene på tandkødsinfektion, du skal holde øje med? Hvis du har oplevet hævet eller ømt tandkød eller set blod på tandbørsten, er det sandsynligvis forbundet med de tidlige stadier af tandkødssygdom, ofte kaldet gingivitis.

Du kan også se blod langs tandkødet, hvis du bruger tandtråd for første gang i et stykke tid. Hvis det varer i mere end kort tid og ledsages af symptomer som en løs tand, smertefuldt tandkød eller dårlig ånde, er det sandsynligvis forbundet med paradentose.

Hvis de ikke behandles, kan disse tidlige tegn på gingivitis udvikle sig til fremskreden paradentose, som kan medføre skader på kæbeknoglen, som støtter tanden, og tab af tænder.

Hvad er årsagen til tandkødssygdom?

Hovedårsagen til tandkødssygdom er plak. Et højt plakniveau omkring tænderne kan medføre betændelse i tandkødet. Gingivitis er en tidlig form for tandkødssygdom, og hvis den ikke behandles, kan den udvikle sig til paradentose.

Plak er dog ikke den eneste årsag, og hormonelle ændringer hos kvinder i forbindelse med graviditet eller menopause har også vist sig at være årsager til parodontose.

Spyt indeholder næringsstoffer og er kroppens naturlige buffer, der beskytter dine tænder og dit tandkød. Mangel på spyt kan give tandkødssmerter. Nogle lægemidler kan nedsætte produktionen af spyt. Det kan gøre det svært og smertefuldt at sluge maden.

Før du overvejer sekundære årsager til tandkødssygdomme, skal du sørge for at børste tænder og bruge tandtråd hver dag, da det er din munds første forsvarslinjer mod årsagerne til ømt tandkød.

Diabetes og periodontal sygdom

Hvis du også lider af diabetes, har du en højere risiko for at udvikle tandkødssygdomme.

Det højere blodsukkerniveau hos diabetikere betyder et højere sukkerniveau i dit spyt, som kan beskadige dine tænder og medføre periodentale symptomer. Fluoropløsninger kan også hjælpe diabetikere med at reducere deres risiko for tandnedbrydning.

Paradentose og hjertesundhed

Ud over sammenhængen med diabetes har undersøgelser vist, at tandkødsbetændelse er forbundet med en øget risiko for at udvikle hjertesygdom. Tandkødsbetændelse øger risikoen for bakterieinfektion i blodbanen, som kan påvirke hjertet.

Så en reduktion af din risiko for paradentose kan have en positiv indvirkning på hele kroppens sundhed.

Sådan forebygger du tandkødssygdom

Forebyggelse af tandkødssygdomme handler om at stoppe tandproblemer i starten, før de udvikler sig. Vi gennemgår de mest effektive forebyggende foranstaltninger, du kan træffe med Oral-B-produkter.

Tandtråd

For at sikre, at du undgår ømt tandkød, skal du sikre dig, at bakterier fra madrester ikke bliver siddende i dit tandkød og dine tænder. Brug af tandtråd én gang om dagen er en god måde at gøre det på, og sørg for at vaske hænder, før du tager fat i tandtråden, og at du bruger den rigtige teknik.

Regelmæssig tandbørstning

Du bør sikre dig, at du altid børster tænderne ordentligt mindst to gange om dagen i mellem to og tre minutter med en tandpasta, der indeholder fluor..

Brug mundskyl

Endelig er det en god vane at bruge et antibakterielt mundskyl efter tandbørstning for at fjerne plak fra svært tilgængelige områder og bekæmpe tandkødsbetændelse.

Pleje og pasning

Hvis du er kommet ud over tegnene og symptomerne på tandkødssygdom, spekulerer du måske på, hvordan paradentosebehandling ser ud. For det første er elektriske tandbørster, tandpastaer og mundskyl udviklet til at bekæmpe plak og tandsten. Tandtråd, regelmæssig tandbørstning og mundskyl er forebyggende behandlinger af tandkødssygdomme, men i mere alvorlige tilfælde kan det være nødvendigt, at en tandlæge renser dine tænder grundigt.

Afkalkning og rodhøvling

To almindelige behandlinger af paradentose, som du kan få hos en tandlæge eller tandplejer, er afkalkning og rodhøvling eller bare kaldet dybdegående rengøring. Afkalkning er en tandkødsbehandling, der indebærer fjernelse af plak og tandsten både over og under tandkødet. Rodhøvling er en form for dybdegående rengøring, der bruger tandlægeinstrumenter til at fjerne grove pletter på tandrødderne, fjerne tandsten og bakterier og hjælpe tandkødet med at regenerere.

Tandkødskirurgi

Hvis dine tandkødsinfektioner og betændelsessymptomer ikke løses ved hjælp af dybdegående rengøring og forebyggende teknikker, kan tandlægen anbefale en flapoperation. Det indebærer et indsnit i tandkødet for at blotlægge tandrødderne og fjerne tandsten fra de lommer, der er dannet omkring dine tænder. Når dette er gjort, lukkes lommerne med sting for at forhindre løst og ømt tandkød.

Kontrol hos din tandlæge mindst to gange om året og brug af de rigtige mundplejeprodukter vil hjælpe dig med at opretholde en god mundsundhed, reducere din risiko for tandkødssygdomme og behovet for tandkødskirurgi senere hen.

Sådan behandler du tandkødssygdom hjemme

Behandling af tandkødssmerter i de tidlige stadier kan ganske enkelt være et spørgsmål om at følge nogle beroligende behandlinger med almindelige husmidler.

Saltvandsskyl

Prøv at skylle munden med saltvand for at lindre hævet tandkød. Tilsæt 1 tsk. salt til en blanding af varmt vand, skyl munden og gurgl, før du spytter ud.

Det kan hjælpe med at kontrollere bakterier i munden og delvist fjerne dem fra tandkødet.

Varmt eller koldt omslag

Prøv at tage en klud, der er gennemvædet med varmt vand, og hold den ind mod den del af ansigtet, hvor du mærker tandkødssmerterne.

En anden måde at behandle tandkødssygdom derhjemme er at tage en klud afkølet med en ispose og holde den mod de hævede eller betændte områder. Du kan også skifte mellem et varmt og et koldt omslag.

Hvis dine tegn og symptomer varer ved, skal du kontakte din tandlæge.

Sources

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/periodontitis/symptoms-causes/syc-20354473

https://www.nidcr.nih.gov/health-info/gum-disease/more-info

https://www.healthline.com/health/periodontitis#symptoms