TANDKØDSSUNDHED

Hvad er gingivitis, symptomer, årsager og behandlinger

DEL

Gingivitis er et tidligt stadie af tandkødsbetændelse, der kan påvirke din mundsundhed og generelle sundhed direkte. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på årsagerne til gingivitis, genkende symptomerne på gingivitis og lære, hvordan man behandler og forebygger det.

Hvad er gingivitis?

Gingivitis er et tidligt stadie af tandkødsbetændelse, der skyldes ophobning af plak, en naturligt forekommende biofilm, der indeholder bakterier, som kan sætte sig på vævet omkring dine tænder. Hvis du oplever ømt eller hævet tandkød, skyldes det ofte plakdannelse. Hvis gingivitis ikke behandles, kan det udvikle sig til en mere alvorlig form for tandkødssygdom, der kaldes paradentose, som er en væsentlig årsag til tab af tænder hos voksne. Tandkødsbetændelse er ofte smertefri, så hvis du bemærker tegn eller symptomer på betændt tandkød, skal du kontakte din tandlæge for at få en korrekt vurdering og for at finde ud af, hvad der skal ske.

For at beskytte din mundsundhed er det vigtigt at være opmærksom på, hvad gingivitis er, så du kan opdage tegnene, før du udvikler mere alvorlige tandproblemer. Hvis din partner har gingivitis, spekulerer du måske også på, om gingivitis er smitsom? Tandlæger er enige om, at selvom tilstanden i sig selv ikke er, kan du sprede bakterierne gennem udveksling af spyt.

Symptomer og tegn på gingivitis

Da du måske ikke bemærker opbygningen af plak i munden, som kan føre til gingivitis, skal du være opmærksom på symptomerne på gingivitis og de senere tegn på tandkødsbetændelse og paradentose, som kan opstå.

1. Blødende tandkød

Et af de første tegn på gingivitis er mærkbart rød tandkødsbetændelse og blødende tandkød, når du børster tænder eller bruger tandtråd.

2. Hævet tandkød

Hvis du bemærker hævet tandkød omkring tænderne, er den mest sandsynlige årsag tandkødsbetændelse. Når plakbakterier ophobes i munden, kan de ofte sætte sig fast i og omkring tænderne, hvilket forårsager dette ubehagelige og synlige problem med hævet tandkød.

3. Dårlig smag i munden eller dårlig ånde

Hvis du oplever dårlig ånde, som bliver tilbage efter at du har brugt mundskyl eller børstet dine tænder, er det sandsynligvis et andet symptom på gingivitis. Når plakbakterier sætter sig og nedbrydes på dine tænder, giver processen ubehagelig lugt.

4. Tilbagetrukket tandkød

Efterhånden som symptomerne på tandkødsbetændelse udvikler sig, bevæger dit tandkød sig længere væk fra dine tænder. Det gør måske ikke ondt, så det kan ske helt ubemærket. Du bør altid besøge en tandlæge, hvis du ser synlige tegn på, at tandkødet løsner sig, for at finde ud af, om du kan få behandlingfor tilbagetrukket tandkød.

5. Dybe lommer mellem tænder og tandkød

De mest fremskredne tegn på tandkødsbetændelse er dybe lommer omkring dit tandkød, som bliver fyldt med bakterier, når de trækker sig tilbage fra dine tænder. Hvis dette sker, vil du sandsynligvis få paradentose, som kan svække den knogle, der støtter dine tænder. Du bør aldrig ignorere symptomer på de beskrevne tandkødssygdomme, og hvis du bemærker noget, skal du straks besøge din tandlæge for at få en komplet undersøgelse og sikre dig, at du ikke udvikler tandkødssygdomme.

Hvad er årsagen til tandkødssygdomme og gingivitis

1. Dårlig tandhygiejne

Tandlæger anbefaler, at du børster tænder to gange om dagen med en antibakteriel tandpasta, tandtråd og en antibakteriel mundskyl for at forhindre dannelsen af plak. Den klæbende og gullige belægning af bakterier, der kaldes plak, opbygges på tænderne, hvis du ikke børster regelmæssigt. Da plak danner syrer, der angriber dine tænders emalje og beskadiger dit tandkød, er dårlig tandhygiejne den primære årsag til gingivitis.

2. Alder

Efterhånden som du bliver ældre, er ændringer i kroppen, såsom en mindre produktion af spyt, almindelige årsager til tandkødsbetændelse, og paradentose er mest udbredt blandt ældre mennesker.

3. Genetik

Når man skal finde ud af, hvad der forårsager gingivitis, kan tandlæger også spørge til din families sygehistorie. Det skyldes, at hvis dine forældre havde gingivitis, øges din risiko for at udvikle tandkødssygdomme på grund af den type bakterier, vi får i en ung alder.

4. Skæve tænder

Da dine tænder kan overlappe hinanden eller flytte sig og sidde skævt, kan skæve tænder skabe et område, hvor der kan dannes plak omkring dit tandkød og dine tænder – dette problem er ofte en del af det, der forårsager tandkødssygdomme. Hvis det ikke behandles, kan det også medføre nedbrydning. Hvis du har skæve tænder, skal du sørge for, at børstehovedet passer til din mund, og være opmærksom på de svært tilgængelige områder, når du børster.

5. Medicinske tilstande

Hvis du oplever kronisk gingivitis, kan en anden årsag til hævet og blødende tandkød være sekundære medicinske tilstande som f.eks. virus- eller svampeinfektioner. Medicin mod epilepsi, angina pectoris og forhøjet blodtryk kan også øge din risiko for gingivitis, så informer din tandlæge, hvis du får ordineret sådanne behandlinger.

Hvordan forebygger man tandkødsbetændelse og gingivitis?

Hvis du spekulerer på, hvordan du kan forebygge gingivitis, er der flere ting, du kan gøre for at forebygge tandkødssygdomme, og disse kan standse nogle af symptomerne på gingivitis.

For at få den bedste forebyggelse af tandkødsbetændelse bør du følge en simpel mundhygiejnerutine hver dag.

  1. Børst dine tænder i to minutter to gange om dagen med en elektrisk tandbørste og antibakteriel tandpasta for at fjerne plak og mindske opbygningen af tandsten – og glem ikke at rengøre og massere tandkødet nænsomt. Dette er det første skridt mod at forhindre tandkødssygdomme.

  2. Brug tandtråd mindst én gang om dagen med den rigtige teknik for at fjerne madrester og plak, der er fanget mellem tænderne.

  3. Skyl med en antibakteriel mundskyl for at forhindre plak i at komme tilbage og hjælpe med at dræbe de bakterier, der forårsager gingivitis.

Behandling af gingivitis

De bedste former for gingivitisbehandling i hjemmet er at sikre regelmæssig og grundig mundhygiejne to gange dagligt med en elektrisk tandbørste og antibakteriel tandpasta. I tilfælde af alvorlig tandkødssygdom kan din tandlæges anbefalinger til helbredelse af gingivitis omfatte medicin og operation.

Dybdegående rengøring af tænderne

Ud over at sikre, at du tager dig bedst muligt af dine tænder derhjemme, bør du også besøge en tandlæge hver sjette måned for at få en generel undersøgelse og grundig rengøring. Dette vil reducere din risiko for at udvikle gingivitis.

Medicin

Ved svære symptomer i forbindelse med akut nekrotiserende ulcerøs gingivitis kan antibiotika, smertestillende midler og andre former for mundskyl være en del af den behandling af dit blødende tandkødt, som din tandlæge har ordineret.

Operation

For mere fremskredne symptomer på tandkødssygdom kan din tandlæges anbefalede behandling også omfatte tandkødskirurgi i kombination med rodplanering eller skrab og polering for at fjerne plakaflejringer eller tandsten omkring tænderne og under tandkødet.

Den bedste måde at undgå at behandle tandkødssygdomme med kirurgi er ved at opretholde en god mundhygiejne, holde dine tænders plak under kontrol og holde din mund sund.

Sources:

https://www.webmd.com/oral-health/guide/gingivitis-periodontal-disease#1

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gingivitis/symptoms-causes/syc-20354453

https://www.healthline.com/health/gingivitis#risk-factors