TANDEMALJE

Emaljeskader: symptomer, årsager og behandling

Emaljeskader: symptomer, årsager og behandling article banner
DEL

Årsager til emaljeskader på tænder

Skader på tandemaljen er en af de mange årsager til tandpine. Emaljeskader på tænderne opstår, når overskydende syre slider tandemaljen væk, hvilket er det hårde ydre lag, der giver tænderne deres struktur. Generelt vil det kalcium, der forekommer naturligt i spyt, hjælpe med at neutralisere syren i de fødevarer, du spiser, og beskytte dine tænder mod emaljeskader. Men hvis du indtager en masse meget syreholdige fødevarer eller drikkevarer, vil kalciummet i dit spyt muligvis ikke være i stand til at følge med. Ren frugtjuice og enhver form for kulsyreholdig drik (selv light-sodavand) er meget syreholdige, så hvis du drikker store mængder af disse drikkevarer, kan du øge din risiko for emaljeskader på tænderne.

Symptomer på emaljeskader på tænder

Symptomer på emaljeskader på tænderne inkluderer følgende:

  • Tandpine: Hvis emaljen bliver slidt væk, kan tænderne være mere følsomme over for varme og kolde fødevarer.

  • Misfarvning: Dine tænder kan se mere gule ud, fordi mere af dentinen (laget under emaljen) bliver blottet.

  • Gennemsigtighed: Dine fortænder kan se gennemsigtige ud ved de kanter, hvor du bider.

  • Revner og buler: Hvis tandemaljen begynder at erodere, kan dine tænder udvikle revner og små buler langs tyggeoverfladen.

Behandling og reparation af emaljeskader på tænder

Du kan reducere risikoen for emaljeskader på tænderne ved at holde sure fødevarer på et minimum. Hvis du drikker kulsyreholdige drikkevarer eller frugtjuice, så brug et sugerør for at minimere drikkens kontakt med tænderne, eller drik den sammen med måltider. Sukkerfrit tyggegummi hjælper ved at tilskynde munden til at producere mere spyt for at hjælpe tænderne med at komme sig efter at have været udsat for overskydende syre.