TANDKØDSSUNDHED

Tandbylder: symptomer, årsager og behandling

Tandbylder: symptomer, årsager og behandling article banner
DEL

Hvad forårsager tandbylder?

Hvis du har tandpine, der er voldsommere end mild til moderat og når et niveau af alvorlige, dunkende smerter, kan det være tegn på en tandbyld. En tandbyld er en pusfyldt læsion ved rødderne af en tand og er forårsaget af en infektion. Det første tegn er en dunkende tandpine, der ikke forsvinder.

Symptomer på tandbyld

Først vil tanden sandsynligvis være følsom, når man tygger eller bider samt over for varme og kulde. Du kan også få feber, hævede lymfeknuder i kæbe eller hals eller hævelse i ansigtet.

Hvis bylden brister, ved du det, grundet den grimme smag i din mund. Selv om smerterne kan aftage, hvis bylden brister, skal du stadig behandles af en tandlæge for at slippe af med infektionen, redde tanden og undgå komplikationer. Hvis bylden ikke brister, kan infektionen sprede sig til andre dele af kroppen. Man skal ikke ignorere dette problem.

Behandling af tandbyld

Behandlingen vil sandsynligvis omfatte dræning af bylden, hvis den ikke er bristet. Din tandlæge vil måske også anbefale, at du tager smertestillende medicin fra håndkøb, skyller munden med varmt saltvand og tager antibiotika. Alvorligere tandbylder kan kræve en rodbehandling for at fjerne inficeret væv, og i værste fald skal tanden trækkes ud.

Hvordan forebygger man tandbylder

En tandbyld kan starte som et ubehandlet hul i tanden, så den bedste måde at forhindre en tandbyld på, er ved at forebygge hullet i første omgang, ved at følge en konsekvent mundhygiejnerutine med to daglige tandbørstninger og daglig brug af tandtråd. Regelmæssige besøg hos din tandlæge er også vigtige, især hvis du er blevet behandlet for en byld. Dette gør det muligt for din tandlæge at bekræfte, at infektionen er forsvundet.