HULLER OG CARIES

Stadierne for caries

DEL

Caries er en af de mest almindelige årsager til tandpine. Caries starter, når emaljen begynder at nedbrydes, og der dannes nedbrydningsområder på tandens overflade. Huller stammer fra syreskader på tandstrukturen dannet af bakterier, der bor i plak, den klæbende film dannet af den protein, som findes i vores spyt, og som omsætter sukkerholdigt mad efterladt i munden. Nogle former for caries kan behandles ved at opretholde en gode mundplejerutine og jævnlige besøg til din tandlæge. 

De følgende billeder kan hjælpe dig med at identificere og forstå caries, så du kan hjælpe med at forhindre dem i at opstå.

1. stadie:  Hvide pletter

Det første stadie for caries begynder, når kridhvide områder på tandens overflade opstår pga. tab af kalcium og ophobning af plak. Bakterier i plakken begynder at omsætte sukker fra den indtagne mad. Ophobningen af disse syrer forårsager en forringelse af tandemaljen. Dette refereres til som demineraliseringen af tandoverfladen. I dette stadie kan caries måske stadig stoppes med den rigtige behandling, fx ved at anvende de rigtige børsteteknikker, en fluortandpasta og ved anvendelsen af relevante fluorbehandlinger. Du bør diskutere dette med din tandlæge.

2. stadie Emaljenedbrydning

I andet stadie for caries begynder emaljen at nedbrydes under tandens overflade. På dette stadie er den naturlige remineraliseringsproces ikke længere i stand til at genskabe emalje og mineraler og en læsion dannes indeni tanden. Hvis nedbrydningen fortsætter er, der risiko for, at tandens overflade går i stykker, og dette er irreversibelt. Hvis en tand brækker skal du øjeblikkeligt kontakte tandlægen. 

3. stadie: Nedbrydning af dentin

Tredje stadie af caries kaldes også dentinnedbrydning. Hvis det ikke behandles, vil bakterier og syrer fortsætte med at opløse emaljen med risiko for, at læsionen når dentinen. Dentinen er den del af tanden, som findes mellem emaljen og pulpaen. Når nedbrydningen når dentinen, vil smerterne tiltage, og en skarp smerte kan opleves i den inficerede tand. Når en tilstrækkelig del af emaljen under overfladen er svækket pga. tabet af kalcium og fosfatmineraler, kollapser emaljen og et hul skabes. I denne fase er der højst sandsynligt behov for en fyldning til at genskabe tanden. 

4. stadie: Inddragelse af pulpaen

Pulpaen anses som tandens midte. Den består af levende væv og celler, som refereres til som odontoblaster. Pulpaens celler producerer dentin, vævet, som forbinder emaljen og pulpaen. Hvis tandens pulpa inficeres med bakterier, dannes der pus, som uforvarende dræber blodkar og nerver i tanden. Det kendes almindeligvis som tandpine og kan forårsage konstant smerte. På dette stadie vil det mest almindelige være en rodbehandling

5. stadie: Bylddannelse

Bylddannelse er sidste stadie for caries og langt den mest smertefulde. Når først infektionen når tandens rodspids, er der risiko for, at også de omkringliggende knogler inficeres. Tandkødet og tungen hæver ofte og kan påvirke taleevnen og øger risikoen for andre sygdomme. På dette stadie kan der være brug for yderligere oral operation.

6. stadie: Tab af tand

Hvis tanden ikke behandles under nogen af faserne for caries, kan tanden ikke reddes og skal trækkes ud. 

Sådan forebygges caries

Det er let af håndtere caries. Det kan hjælpe mod caries, hvis en mundplejerutine etableres, hvor der tages disse præventive forholdsregler:

  • Overhold en streng mundhygiejnerutine – brug tandpastaer og mundskyl med fluor, og børst som en professionel med en elektrisk tandbørste. En stærk mundplejerutine kan bevare din orale sundhed, og anses som den bedste præventive foranstaltning til at undgå caries. 

  • Undgå mad med højt sukkerindhold og at spise mellem måltider.

  • Indtagelse af vand kan også hjælpe: Når du forbliver hydreret hjælper det med at producere spyt, som fortsat giver næring til tandemaljen og skyller munden. 

  • Naturligvis hjælper rutinemæssige besøg hos din tandlæge både med at forebygge caries og bevare en sund oralpleje.