HULLER OG CARIES

Symptomer og behandling af caries og huller i tænderne

 Symptomer og behandling af caries og huller i tænderne article banner
DEL

Caries er en blødgøring af dine tænders emalje forårsaget af syrer. Disse syrer dannes, når plak-bakterier nedbryder sukker i din mund.

Hvad forårsager huller og caries?

Caries opstår, når fødevarer, der indeholder kulhydrater, sidder fast mellem tænderne og ikke fjernes helt ved børstning og brug af tandtråd. Plakbakterierne danner sure biprodukter, der nedbryder tændernes emalje, hvorved der langsomt dannes huller i tænderne. Uden behandling vil disse huller med tiden blive større og kan endda ødelægge hele tanden.

Væsentlige årsager til caries omfatter sukkerholdige, klæbrige føde- og drikkevarer. Desto mere sukker man indtager, desto mere syre vil der dannes, hvilket medfører caries. Sukker kombineres med plak for at svække emaljen, hvilket gør dig sårbar overfor caries. Hver gang du spiser en sukkerholdig snack, vil dine tænder være sårbare overfor beskadigelse i de næste 20 minutter, som følge af den dannede syre. Det er vigtigt at forstå årsagerne til caries, så du kan lære at pleje dine tænder og dit helbred korrekt og dermed opnå en god mundhygiejne.

Tegn og symptomer på caries og huller

Den mest almindelige og effektive behandling af caries og huller er fyldninger, der forhindrer hullet i at vokse. Så hvis du oplever nogen tegn på blister i munden, caries eller et hul, er det ekstremt vigtigt, at du bestiller tid hos tandlægen med det samme for at blive behandlet.

Brug af produkter, der indeholder fluor kan hjælpe med at forhindre caries og huller. Fluor spreder sig over de svage steder på tanden og hjælper med at opbygge dem, inden de udvikler sig til huller.

Hvordan kan du behandle og forebygge caries og huller?

Den hurtigste behandling er at bestille tid hos din tandlæge og få lavet en fyldning i hullet.

For at forebygge caries og huller kan du tage visse forholdsregler som en hjælp til at styrke dine tænder:

  1. Undgå sukkerholdige føde- og drikkevarer, der giver næring til bakterierne i din mund.

  2. Børst dine tænder regelmæssigt med tandpasta, der indeholder fluor. Fluor hjælper med at forebygge huller ved at forsinke nedbrydningen af emaljen og fremme gen-mineraliseringsprocessen. Den nye emalje, der dannes, er hårdere og mere resistent overfor syre

  3. Brug tandtråd dagligt som en hjælp til at fjerne plak og madrester mellem dine tænder, hvor tandbørsten ikke kan nå frem. Dette hjælper med at holde både tænder og tandkød sundt.

Sådan beskytter du dine børns tænder mod caries og huller

Forebyggelse af caries og huller hos dine børn begynder med at lære dem korrekte børstevaner og hjælpe dem med at passe på deres tænder fra en tidlig alder

  1. Spørg din tandlæge, hvornår du bør begynde at bruge tandpasta med fluor til dine børn.

  2. Sørg for at dit barn besøger tandlægen til kontrol hver 6. måned

  3. Sørg for, at dit barn børster tænder i mindst 2 minutter to gange om dagen. Vær særligt opmærksom på barnets bageste tænder, da det er her, det meste plak opbygges.

  4. Så snart dit barns tænder begynder at røre ved hinanden, skal du hjælpe ham/hende med at bruge tandtråd hver dag