HULLER OG CARIES

Der findes et middel mod caries

Der findes et middel mod caries article banner
DEL

År efter år er caries en af de mest almindelige sygdomme, som folk står overfor. Faktisk plager caries, også almindelig kendt som kavitet eller caries, munde verden over. Caries forekommer, når plak, som er en klæbende masse, der dannes på tænderne, blandes med sukker fra det mad, vi indtager. Denne kombination producerer syre, som kan beskadige og svække tandemaljen. Caries kan ikke helbredes udover med professionel tandpleje, men der er ting, du kan gøre for at hindre huller. Lad os se nærmere på caries.

Hvad er caries?

Mad og bakterier kan forårsage caries. Plak dannes hele tiden i din mund. Denne klæbende masse sætter sig på dit tandkød og tænder, og den indeholder bakterier, som nærer sig fra sukkeret fra vores madindtag. Når bakterier næres, danner de syre. Og syre kan angribe din mund lang tid efter, du er færdig med at spise, og over en tilstrækkelig lang tidsperiode kan de begynde at ødelægge tandemaljen. Hvis det ikke behandles, vil nedbrydningen fortsætte gennem hele tanden og alle dens lag.

Du mærker muligvis hverken smerte eller følsomhed, før nedbrydningen går gennem din tandemalje og ind i dentinlaget, som kan blive irriteret af varme eller kolde mad- og drikkevarer.

Der er flere faktorer og adfærd, der kan gøre dig mere udsat for huller i tænderne. 

Først og fremmest er den største faktor manglende tandbørstning. Børst dine tænder mindst to gange om dagen med fluortandpasta, og husk også at bruge tandtråd jævnligt. Book tider hos din tandlæge til tandrensninger og rutinemæssige besøg, så du hele tiden holder øje med dine tænder og er på forkant med huller. En anden vigtig faktor er typen af mad, du indtager. Hvis du spiser mad, som har et højt indhold af sukker, så giver du bakterierne i din mund mere næring. Du har nok hørt det før, men prøv at undgå slik, sodavand, juice og kiks. Begræns antallet af snacks, du indtager mellem måltider, da øget indtagelse af sukkerholdige fødevarer kan øge risikoen for nedbrydelse.

Andre faktorer kan være tør mund-syndrom og ikke tilstrækkeligt med spyt i din mund. Spyt fungerer som en naturlig beskyttelse af dine tænder, da det skyller dine tænder rene for mad og skadeligt sukker. Brug af fluorbaserede tandpastaer i din mundplejerutine kan gøre dine tænder mere modstandsdygtige overfor syre. Udover tandpasta indeholder adskillige orale skylninger og mundskyl også fluor. 

Hvordan opstår huller?

Hvis du ofte indtager sukkerholdige drikke- eller madvarer, kan huller opstå, hvis en tand ofte er udsat for syre. Med tiden kan syre, der hele tiden angriber dine tænder, forårsage demineralisering af din tandemalje. Hvide pletter på dine tænder betyder, at du har mistet nogle mineraler, og det er tegn på, at du måske er på vej til at få caries.

Sådan hindres caries i at blive værre

Selvom det ikke kan helbredes, kan du prøve at stoppe det med en god mundplejerutine.  Det inkluderer købet af en en elektrisk Oral-B tandbørste til at hjælpe med bedre fjernelse af plak og hindre, at caries overhovedet dannes.  Det er også vigtigt at være opmærksom på, at emalje kan reparere sig selv ved at bruge spyttets mineraler, og det hjælpes godt på vej med brugen af fluoride kilder som tandpasta. Du kan finde yderligere oplysninger ved at se denne vejledning om caries. Du kan også finde andre måde til at stoppe caries ved at læse denne artikel om forebyggelse af huller.

Sådan behandles caries

Selvom der ikke findes nogen rigtig helbredelse af caries, er der en behandlingsmulighed. Dette afhænger af omfanget af hullet, og tandlægen kan være nødt til at bore for at fjerne den nedbrudte del af tanden og anvende en fyldning til at erstatte den. Hvis tanden er i meget dårlig stand, kan tandlægen være nødt til at fjerne den meget ødelagte tandstruktur og erstatte den med en krone, som sættes på det, der måtte være tilbage af tanden. Hvis det er så galt, at nerverne er døde, så kan det blive nødvendigt med en rodbehandling. Det indebærer fjernelsen af nerver og væv sammen med den nedbrudte tand og placeringen af en krone ovenpå.

Undgå caries, så du kan blive ved med at smile!