HULLER OG CARIES

Sådan behandles huller

Sådan behandles huller article banner
DEL

Huller i tænderne er ikke bare et smertefuldt ubehag, som du blot kan håbe forsvinder. De kræver specialiseret behandling, som fjerner den beskadigede tandstruktur, reparerer caries og bringer smerten til ophør. Her ser vi på nogle af de forskellige fremgangsmåder, din tandlæge kan anbefale til behandlingen af huller.

Behandling til forskellige slags huller

Huller, der har det med at opstå i sprækkerne på de bageste tænders tyggeflader, hedder okklusal caries. Disse huller kan opstå på områder på de bageste tænder, som er svære at nå under børstningen. Dette kan resultere i, at rillerne i tænderne samler bakterier, der forårsager huller. Hvis disse bakterier efterlades på tænderne, udskiller de syrer, som beskadiger tandoverfladen - den proces, som forårsager huller.

Heldigvis er der en række behandlingsmuligheder til huller i tænderne. Den behandling, der er rigtig for dig, afhænger normalt af graden af hullet, og skal vælges i samarbejde med en tandlæge, som har de bedste forudsætninger for at bedømme tilstandens alvor. Nedenfor ser vi på forskellige behandlingsmuligheder fra den mildeste til den alvorligste kavitet.

Behandling af okklusal og interproksimal caries med fyldninger

Den almindeligste form for behandling af moderate til alvorlige huller er fyldninger. Når du får en fyldning, borer din tandlæge ind til det angrebne område, fjerner det nedbrudte væv i hullet og færdiggør behandlingen ved at fylde det borede område med et passende materiale for at genskabe styrken i tandens struktur. Størstedelen af fyldninger er lavet af kompositresin, men de kan også være lavet af en række andre materialer. Okklusal caries, eller huller i kindtænderne, kan fyldes med mere holdbare materialer, guld eller sølv er to muligheder. Til interproksimal caries, eller huller mellem tænderne, vælger din tandlæge måske kompositresin på synlige tænder for at imødekomme dine æstetiske behov og give et mere attraktivt udseende. Afhængig af graden og placeringen af dit hul ved din tandlæge, hvilken behandling der er den bedste til dine huller.

Sådan reddes meget inficerede tænder med kroner

I mere ekstreme tilfælde af caries, når for stor en del af tandens struktur er tabt, kan din tandlæge vælge kroner. Nogle gange kræver en meget inficeret tand store fyldninger, som kan gøre tanden sårbar overfor revner og i sidste ende føre til, at den brækker. Til behandling af skader på dette niveau prøver din tandlæge at redde det, der er tilbage af tanden, reparere det og til sidst dække det med en legeret krone eller en krone af porcelæn.

Rodbehandlinger – løsningen til huller, som har beskadiget tandnerverne 

Når ødelæggelsen fra et hul i en tand går for dybt til at blive behandlet med førnævnte metoder, kan din tandlæge foreslå en rodbehandling. Når caries går i gennem tandens beskyttende emalje, slår det sig normalt ned omkring tandens midte i dentinen. Nedbrydning, som i udstrakt grad trænger ind i dentinen, kan resultere i ødelæggelse af nerverne i tandens rod, og en rodbehandling kan være påkrævet for at tage hånd om problemet. Under rodbehandlingen kan din tandlæge fjerne den ødelagte nerve og dens omkringliggende blodkarsvæv eller pulpa og fylde området med en endodontisk forsegling. Hvis en stor del af tanden files bort under rodbehandlingen, kan din tandlæge vælge af sætte en krone over den relevante tand, når proceduren er gennemført.

Udtrækning er det sidste valg

En anden behandling af huller er udtrækning af tanden, men det er normalt sidste valg, og først når de førnævnte behandlinger ikke er tilstrækkelige til at løse problemet. Denne mulighed undersøges, hvis destruktion af tandvævet øger risikoen for, at infektionen spreder sig til kæbebenet. Ved nedbrudte tænder, som er lette at komme til, kan din tandlæge foretage en simpel udtrækning, som hverken kræver incision eller fuld bedøvelse. En tandudtrækning vil efterlade et hul mellem nogle tænder, som kan afhjælpes ved at indsætte en delvis protese, bro eller implantat der, hvor tanden var. 

Sådan undgår du huller i første omgang

Heldigvis er der dokumenterede måder, hvorpå du kan undgå huller, så du ikke behøver at gennemgå nogle af disse behandlinger, og det starter med en omfattende daglig oral plejerutine.  Børst hver dag i 2 minutter, og sikr, at du rengør alle overfladerne på alle tænder. Mange tandlæger anbefaler en elektrisk Oral-B tandbørste, da de har en teknologi, som oscillerer, roterer og pulserer for bedre at kunne nedbryde og fjerne plak fra tænderne.

Børstningen kan forbedres ved at bruge et avanceret børstehoved med en elektrisk tandbørste, fx Oral-B CrossAction-børstehoved, som fjerner op mod 100 % mere plak langs tandkødslinjen sammenlignet med en almindelig manuel tandbørste.  Og ikke mindst anbefaler tandlæger og -plejere anvendelsen af, som har bevist i høj grad at reducere kaviteter ved at styrke dine tænders hårde væv. Hvis du har en højere risiko for at udvikle caries, kan din tandlæge også anbefale en fluorholdig mundskyl og daglig brug af tandtråd som en del af din orale sundhedsrutine. Som en ekstra beskyttelse mod huller kan du overveje at snakke med din tandlæge om, hvorvidt du har brug for en professionel fluorbehandling under dit næste rutinebesøg.