HULLER OG CARIES

Hvad er et hul?

DEL

Huller i tænderne

Du har hørt om dem hos tandlægen, og måske endda selv haft et eller to. Men ved du egentlig, hvad huller er for noget?

Udvikling af huller i tænderne: Plak og caries

Et hul er det hulrum i en tand, der er tilbage, når tandens caries er fjernet. Plak, en farveløs, klæbende film af bakterier, der konstant dannes på tænderne, er én af de primære årsager til caries. Årsagen til, at vi børster tænder og bruger tandtråd hver dag, er for at fjerne plak, idet bakterierne i plakken reagerer med sukkeret i de fødevarer, vi spiser, hvorved der dannes syrer, som kan angribe og svække tændernes emalje ‒ det hårde, beskyttende dæklag på vores tænder. Nedbrydning af emaljen efterlader tænderne sårbare, hvilket øger risikoen for udvikling af huller og kan give tandpine.

Der er tre forskellige steder, hvor en tand kan få caries eller huller:

  1. På tandens bideoverflader. Dette forekommer, når plak sætter sig fast i tandens fordybninger og sprækker. Dette er mest almindeligt hos børn, da de ofte misser disse områder, når de børster tænder.

  2. Mellem tænderne. Dette forekommer, når plak får lov til at ophobe sig på de svært tilgængelige overflader. Disse områder kan ikke nås med en tandbørste alene og kan være modtagelige over for caries, hvis ikke du bruger tandtråd eller renser mellem tænderne på regelmæssig basis.

  3. På tandens rodoverflader. Dette er almindeligt, hvis du lider af tilbagetrukket tandkød eller knogletab, der ofte ses ifm. tandkødssygdomme eller rodbetændelse. Det er også almindeligt at finde caries her, når du bliver ældre, og dit tandkød trækker sig tilbage. Hvis plak får lov til at ophobe sig på tændernes blotlagte rødder, kan der hurtigt udvikles et hul, da rødder ikke har samme hårde emaljebelægning som tænderne.

Hvordan kan jeg forhindre udvikling af et hul?

Heldigvis findes der mange ting, du kan gøre for at forhindre dannelse af et hul. Prøv denne tandlægeanbefalede rutine for mundhygiejne:

  • Børst tænder to gange om dagen

  • Brug tandpasta eller mundskyllemiddel, der indeholder fluor, som er et middel, der styrker tænderne og hjælper med at forebygge huller

  • Rengør mellem dine tænder dagligt vha. tandtråd for at fjerne plak de steder, hvor tandbørsten ikke kan nå frem

  • Spis sundt og undgå sukkerholdige føde- og drikkevarer

  • Bestil regelmæssigt tid hos tandlægen, cirka hver 6. måned, for rutinemæssig rensning og kontrol

  • Husk at udskifte din tandbørste, når den ser slidt ud, eller hver 3. måned, da nyere børster fjerner mere plak

Hvor ofte bør jeg få mine tænder tjekket for huller?

Du bør bestille tid hos din tandlæge to gange om året til kontrol. Selv om kontrolundersøgelser kan variere, vil din tandlæge oftest undersøge dine tænder og dit tandkød for synlige problemer, herunder udvikling af huller. Tandlægen kan også tage røntgenbilleder for at sikre, at der ikke forekommer nogen problemer, som ikke er synlige endnu. Derudover kan din tandlæge rense dine tænder professionelt for at fjerne hærdet plak over og under tandkødsranden samt polere tænderne for at fjerne plak og misfarvninger fra deres overflade. Og husk ‒ din tandlæge kan også give ekspertvejledning i børstning og brug af tandtråd.