ANDRE

Sort tunge: symptomer, årsager og behandling

Sort tunge: symptomer, årsager og behandling article banner
DEL

Hvad er sort tunge?

En sort tunge er en midlertidig og ufarlig tilstand, der ofte forårsages af en overvækst af bakterier i din mund. Visse bakterietyper ophobes på papillerne (de små projektioner, der dækker tungen) og danner pigmenter af røde blodlegemer, som kan få tungen til at se sort ud. Og hvis den normale udskillelse af det ydre lag af celler på tungen hæmmes, er papillerne større, og tungen kan fremstå "behåret".

Årsager til sort tunge

Ingen ved med sikkerhed, hvad der forårsager sort tunge. Men nogle undersøgelser tyder på, at det kan være forårsaget af en ændring i de normale bakterier i munden som følge af brug af antibiotika til en medicinsk lidelse eller ved brug af produkter, der indeholder bismuth.

Andre mulige årsager til sort tunge er rygning eller brug af andre tobaksvarer, overdreven indtagelse af kaffe eller te og manglende overholdelse af en regelmæssig rutine med daglig mundhygiejne.

Ironisk nok er kronisk dårlig ånde ikke blevet forbundet med sort tunge, men brug af visse mundskyllemidler kan øge din risiko. Mundskyllemidler, der indeholder astringerende midler (såsom mentol eller troldhassel), eller iltningsmidler med fuld styrke såsom peroxid, kan øge risikoen for at udvikle sort tunge, hvis du bruger dem for meget.

Behandling af sort tunge

Heldigvis vil sort tunge normalt forsvinde, hvis du tager disse simple forholdsregler:

  • Børst: Børst forsigtigt din tunge med en tandbørste to gange dagligt som en del af din daglige tandplejerutine. Når problemet er løst, er det stadig en god ide at børste tungen – du kan hjælpe med at forhindre, at den sorte tunge kommer tilbage. 

  • Dobbeltskyl: Brug en fortyndet opløsning af én del hydrogenperoxid til fem dele vand til at skylle munden med, og skyl derefter igen med almindeligt vand.

Kontakt din tandlæge, hvis misfarvningen fortsætter.