DÅRLIG ÅNDE

kræft i munden og halsen, lær symptomer og årsager at kende

kræft i munden og halsen, lær symptomer og årsager at kende article banner
DEL

Hvilken slags kræft forårsager rygning?

Det er ikke nemt at holde op med at ryge, men her er endnu en grund til, at du bør gøre en indsats. Rygning er mere end blot en årsag til dårlig ånde; det øger din risiko for at udvikle kræft i munden, hvilket omfatter kræft i mund, hals, spytkirtler, tunge eller læber.

Hvad er symptomerne på kræft i munden?

I de tidlige stadier kan mund- og halskræft have symptomer, der svarer til tandpine, eller de er smertefrie. Mange tilfælde af kræft i munden er meget fremskredne, når de blivet opdaget. Derfor er det vigtigt, at du undersøger din mund jævnligt. Hvis kræft i munden identificeres tidligt, kan det næsten altid behandles.

Dårlig ånde er et tidligt tegn på mundkræft, uanset om du ryger eller ej. Andre tidlige tegn på mundkræft omfatter knuder eller hvide, røde eller mørke pletter inde i munden, problemer med at tygge, synke eller bevæge kæben, en følelse af at noget sidder fast i halsen, følelsesløshed i munden, fortykkelse af kinderne eller stemmeforandringer.

Sådan forebygges mundkræft

Tobaksbrug er den største risikofaktor for kræft i munden, så den bedste måde at reducere risikoen er at holde op med at ryge eller bruge andre tobaksprodukter. Men andre vigtige elementer til forebyggelse af mundkræft og fremme af sundhed i munden omfatter regelmæssige tandlægebesøg og grundige mundplejerutiner, der omfatter to daglige tandbørstninger og daglig brug af tandtråd.