DÅRLIG ÅNDE

Hvad forårsager dårlig ånde? Og sådan undgår du det

DEL

Dårlig ånde, som også kaldes halitosis, kan ramme alle. Men gode tandbørstningsvaner kan hjælpe dig med at få frisk ånde og en opfrisket fornemmelse. Vi har sammensat en liste over årsager til dårlig ånde og de skridt, du kan tage som hjælp til at holde din ånde frisk — fx at finde den bedste tandpasta til dig.  

Årsagerne:  

Et godt sted at starte, når det gælder om at holde din ånde frisk, er at analysere din mundplejerutine.   

Når vi undlader at børste tænder og bruge tandtråd regelmæssigt, sætter fødevarepartikler sig fast mellem tænderne, langs med tandkødsranden og på tungen. De skaber bakterier, som kan give en ubehagelig lugt.   

En anden skurk er tørhed i munden. Kronisk tørhed i munden forhindrer spyt i at fjerne overflødige plakbakterier i munden, og det kan bidrage til den dårlige lugt.  

De typer af mad, du indtager, kan selvfølgelig også skabe en lugt i din mund. Hvidløg, løg og alkohol er typer af fødevarer, der midlertidigt kan påvirke lugten af din ånde.   

Og endelig kan rygning eller tyggetobak straks give dig langvarig dårlig ånde.

Her kan du se, hvordan du kan holde din ånde frisk: 

Børst tænder to gange om dagen. Det virker så indlysende, men vi glemmer det ofte eller børster kun én gang. At børste to gange, morgen og aften eller efter måltider, er helt grundlæggende for at holde din mund ren. Vi anbefaler at opgradere den type tandpasta, du bruger. Prøv en med en ingrediens, der bekæmper opbygning af bakterier i munden for at forhindre hovedårsagen til dårlig ånde.  

En anden god måde at opdatere din tandbørstning på er at opgradere din tandbørste. Elektriske tandbørster arbejder for eksempel hårdere på at nå ind mellem tænderne for at fjerne plak.  

Brug tandtråd regelmæssigt. Brug tandtråd mindst en gang om dagen for at få fastklemte fødevarepartikler og plakbakterier ud fra snævre områder og mellem tænderne.  

Brug mundskyl. Mundskyld kan hjælpe med at fjerne tilbageværende fødevarerester, som tandbørstning alene kan efterlade, samtidig med at det gør din ånde friskere. Vælg en mundskyl, der har antibakterielle egenskaber, som dræber de bakterier, der giver dårlig ånde.  

Husk at besøge din tandlæge mindst to gange om året for tandrensning og kontrol.   

Når alt kommer til alt oplever de fleste mennesker at have dårlig ånde på et eller andet tidspunkt. Den bedste måde at holde din ånde frisk på? Oprethold en alsidig mundplejerutine.  

Kilder:  

https://www.oralb.co.uk/en-gb/product-collections/oral-b-gum-enamel-repair-and-protection

https://www.oralb.co.uk/en-gb/products/toothpaste-and-mouthwash/oral-b-gum-enamel-repair-mouthwash

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bad-breath/symptoms-causes/syc-20350922