ANDRE

Visdomstænder: smerter, symptomer og fjernelse

Visdomstænder: smerter, symptomer og fjernelse article banner
DEL

Har alle visdomstænder?

Visdomstænder, også kendt som tredje molarer, er sidst i rækken bagerst i munden og er normalt de sidste tænder, der bliver udviklet. Men ikke alle har visdomstænder af flere forskellige årsager. I nutiden har nogle mennesker mindre kæber, og mange af os er ude af stand til at rumme disse sent udviklede tænder.

Smerter ved visdomstænder

De fleste af os har fire visdomstænder; én bagerst i hver sektion af munden. For mange mennesker kommer visdomstænderne ud af kæben i alderen 17 til 25 år, og de forårsager ikke problemer. Hos andre mennesker kan visdomstænderne blive fanget eller påvirket i kæbebenet eller simpelthen ikke komme ud. Dette kan forårsage ophobning eller skubning af andre tænder eller føre til udvikling af lokalt caries, infektion eller tandkødssygdom. Påvirkede visdomstænder sidder i kæbebenet i usædvanlige positioner, nogle gange vandret, hvilket forhindrer dem i at eruptere på normal vis. Imidlertid forårsager påvirkede visdomstænder ofte ingen symptomer eller smerter og forbliver i kæben hele livet.

Symptomer på visdomstænder

I nogle tilfælde skaber den påvirkede visdomstand problemer. Du kan opleve rødme og hævelse omkring det område, hvor tanden er påvirket, samt kæbesmerter, hovedpine og en mærkelig smag, når du bider i nærheden af det område, hvor den påvirkede tand er.

Visdomstænder er et levn fra tidligere tider i menneskeracens historie, hvor vi spiste en mere primitiv kost og havde brug for flere tænder. Når visdomstænderne forsøger at komme frem, kan de skubbe andre tænder af vejen og forstyrre tandbehandling. Delvist fremkomne visdomstænder kan også danne grobund for bakterier, og bakterieophobning kan føre til alvorlig tandkødssygdom.

Udtrækning af visdomstænder

Selv om påvirkede visdomstænder ikke forårsager symptomer, anbefaler nogle tandlæger, at de fjernes kirurgisk for at forhindre risikoen for fremtidige problemer. Heldigvis er tandudtrækning en almindelig ambulant procedure, der udføres under lokalbedøvelse. Som ved enhver operation kan du forvente nogle blødninger, hævelser og blå mærker i de første par dage og evt. begrænse dine aktiviteter. Men de fleste kommer sig hurtigt og nemt.