ANDRE

Tandpine – afhjælpning, årsager og symptomer

DEL

Hvis du har forsøgt at spise eller drikke og pludselig føler en mild stikken i tænderne eller skarpe tandsmerter, kan du lide af tandpine.

Tandpine efter at have spist kan også skyldes, at der sidder madrester fast mellem tænderne, så hvis du skyller munden grundigt og bruger tandtråd, kan det lindre tandpine.

Denne ubehagelige oplevelse af tandpine kan komme og gå, men det betyder ikke, at du skal overse det. Følelsen af følsomhed og tandsmerter er generelt et symptom på et underliggende problem med dine tænder, så du bør altid nævne det for din tandlæge.

Tandpinesymptomer

Hvis du oplever svære symptomer på tandpine, skal du altid kontakte en tandlæge.

Tandsmerter

Det mest almindelige symptom på tandpine er svære tandsmerter, når du bider i mad, eller når du rører ved din tand. Det vil ligne smerten ved en knækket tand.

Hævet tandkød

Et andet almindeligt tegn og symptom på tandpine er et rødt og betændt udseende af tandkødet eller en hævet fornemmelse i kæben.

Tandsmerter med feber

Der kan forekomme en temperatur på 38 °C eller derover og en feberagtig fornemmelse sammen med tandsmerter, så vær opmærksom på, om disse to symptomer opstår samtidig, da det kan være tegn på en virus- eller bakterieinfektion.

Hvad forårsager tandpine?

Der er en række underliggende årsager til tandpine, som kan medføre ubehag i dine tænder. Hvis du ikke kan fastslå årsagen til din ømhed, kan en tandlæge hjælpe dig med at finde den.

Karies

Hovedårsagen til tandpine er generelt karies. Hvis dit beskyttende lag emalje beskadiges,vil dine tænder føles meget mere følsomme, og de kan gøre ondt.

Tandbyld

Hvis du oplever smerter i tandbylden, vil det føles som en dunkende tandpine, der også kan sprede sig udad til din kæbe eller hals. Det kan også være ledsaget af symptomer som feber, hævede lymfeknuder og hævet tandkød.

I tændernes midte danner en blanding af nerver og blodkar en masse. Hvis det bliver inficeret eller beskadiget, vil det hurtigt forårsage tandpine og bør behandles af en tandlæge med det samme.

Bruxisme(skære tænder)

Hvis du vågner med en øm kæbe og et øm hoved, kan du måske undre dig over, om tandpine kan forårsage hovedpine? Hvis du oplever bruxisme og tænderskæren, kan du føle denne blanding af symptomer.

Tandkødsbetændelse

Hovedårsagen til tandkødssmerter er gingivitis, og hvis det ikke behandles, kan det udvikle sig til parodontitis, så du skal altid fortælle din tandlæge om disse tidlige symptomer.

Tandfølsomhed

Hvis du føler en særlig stærk smerte, når du spiser eller drikker varm eller kold mad og væske, kan du have særligt følsomme tænder. Hvis det passer med dine symptomer, kan det være nødvendigt at bruge en speciel tandpasta mod overfølsomhed. Tandfølsomhed kan også være et resultat af erosion, hvor emaljen er blevet slidt væk på grund af overdreven indtagelse af syrer fra kosten som f.eks. sodavand og visse syreholdige fødevarer. Tandpasta mod erosion hjælper med at beskytte tænderne mod emaljeslitage, men hvad der er væk er væk. Kontakt din tandlæge, hvis du bemærker tegn og symptomer på tanderosion.

Der er også større sandsynlighed for at få tandpine efter en tandfyldning, da dine tænder vil være mere følsomme i de næste par dage efter indgrebet. Hvis denne ømhed varer i flere dage, kan der være et problem med fyldningen eller din tand, så kontakt din tandlæge.

Tandskade

Endelig kan en flækket eller knækket tand ofte være en underliggende årsag til tandpine. Hvis du for nylig har haft en eller anden form for skade på en tand, kan det være årsagen til din tandpine.

Sådan slipper du for tandpine

Hvis din tandpine ikke er relateret til en nylig operation eller en anden årsag som f.eks. at skære tænder, er der flere husråd mod tandpine, der hjælper med at holde dine tænder og tandkød sunde og smertefri.

Hvis du er på udkig efter hurtig smertelindring af tandpine, kan ibuprofen og aspirin hjælpe. Sørg også for at undgå særlig fødevarer, der er hårde eller seje, indtil du har undersøgt årsagen til din tandpine.

Midler mod tandpine derhjemme

Saltvandsskyl

Da tandnedbrydning kan forårsage smerter i dine tænder, er et forebyggende middel mod tandpine at bruge saltvandsskylning, da det naturligt desinficerer din mund og fjerner fastsiddende madrester, der kan forårsage nedbrydning.

Desuden hjælper mundskyl med at forhindre madrester i at sætte sig fast i munden og reducerer risikoen for tandpine.

Nellikeolie

Nellikeolie indeholder eugenol, som er et naturligt forekommende antiseptisk middel. Hvis du kommer en lille mængde nellikeolie på din tandpine med en vatpind, vil den gøre dine tandsmerter følelsesløse og få betændelsen ned.

Hvidløg

Hvidløg er et andet naturligt middel, der kan fjerne de ubehagelige bakterier, der fører til plak. Derfor kan det hjælpe at bruge hvidløg til forebyggelse af tandpine. Prøv at knuse et fed hvidløg og bruge denne pasta på det ømme område.

Aktivt kul

Aktivt kul trækker fremmede bakterier og stoffer ud fra tandområdet. Du kan købe aktivt kul i pulverform eller blande det med vand til en pasta.

Kolde omslag

Endelig kan den varme fornemmelse af tandpine lindres effektivt med et koldt omslag, der holdes mod kinden. Med hensyn til hvordan du påfører et koldt omslag, skal du lægge den kolde klud mod kinden i flere minutter ad gangen og gentage det for at se, om det lindrer dine tandpinesymptomer.

Et tip, du skal være opmærksom på, er at undgå at påføre den direkte på din tand, da den sandsynligvis vil være for ubehagelig på grund af øget følsomhed.

Hvornår skal du gå til tandlægen?

Hvis du spekulerer på, hvornår du skal gå til tandlæge ved tandsmerter, bør du aftale en tid, hvis fornemmelsen har varet i to dage eller mere. Du skal også sørge for at kontakte en tandlæge, hvis traditionel smertelindring, såsom ibuprofen, ikke er effektiv, og du oplever feber eller tegn på infektion.

Hvis din tandpine føles mod bagsiden af munden, skal du desuden være opmærksom på, hvornår du skal gå til tandlæge for smerter i visdomstænderne. Hvis du oplever akutte smerter i dine visdomstænder, når du tygger eller børster tænder, bør du gå til tandlæge for at se, om det er forbundet med karies eller tandkødssygdomme. Til lindring af smerter i visdomstænderne kan metoder som et koldt kompres, smertestillende middel og nellikeolie være nyttige.

Sources

https://www.webmd.com/oral-health/guide/toothaches

https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/home-remedies-for-toothache

https://www.nhs.uk/conditions/toothache/