TANDFØLSOMHED

Tandpine: årsager og lindring

Tandpine: årsager og lindring article banner
DEL

Hvad forårsager tandpine?

Du har sikkert haft tandpine på et eller andet tidspunkt, hvad enten det var fra en løs tand, en påvirket visdomstand eller følsomhed, når du bider i en is eller en varm kartoffel. Hvis du bemærker vedvarende smerter i en tand, der varer mere end en dag eller to, skal du kontakte din tandlæge; du kan have brug for behandling. Huller i tænderne forårsager også smerte hos børn, så her gælder de samme regler. Hvis dit barn klager over vedvarende tandpine, skal du ændre tidspunktet for det næste tandlægebesøg til så snart som muligt. Kontakt også straks tandlægen, hvis din tandpine (eller dit barns) ledsages af feber, eller hvis du har åndedræts- eller synkebesvær.

Årsager til tandpine

Tandpine har mange årsager, fra tandkødssygdomme til sammenklemning af kæben, men tandrodsfølsomhed kan også forårsage, at en tand gør ondt. Tandroden omfatter de nederste to tredjedele af tanden, og den er normalt begravet i kæbebenet. Men når tandkødssygdom udvikler sig, kan de bakterier, der forårsager sygdommen, også opløse knoglen omkring tandroden. Kombinationen af opløst knogle og tandkød, der trækker sig tilbage, betyder, at mere af tandroden bliver eksponeret. Uden beskyttelse fra sundt tandkød og sunde knogler bliver roden ofte følsom over for varme og kulde og sure fødevarer. I nogle tilfælde er følsomheden så alvorlig, at du er nødt til at undgå meget varme, kolde eller sure fødevarer..

Midler mod tandpine

I mellemtiden er der nogle skridt, du kan tage for at lindre tandpine og tandsmerter, indtil du når til tandlægen.

  • Brug tandtråd forsigtigt for at fjerne eventuelle madpartikler mellem tænderne eller langs tandkødslinjen, der kan forårsage smerter. Hvis det er dit barn, der har tandpine, skal du hjælpe ham eller hende med at udføre et grundigt arbejde med tandtråd.

  • Skyl munden grundigt med varmt vand, og spyt så ud. Dette kan også skylle madpartikler ud, som kan forårsage tandpine.

  • Prøv smertestillende håndkøbsmedicin.

  • Prøv en topisk smertestillende håndkøbsmedicin med benzocain, som du kan påføre direkte på det smertefulde område. Men du må ikke hælde aspirin eller andre smertestillende midler direkte på tandkødsvævet eller i tænderne, da det vil give en brændende følelse.

Lindring af tandpine

Hvis rodeksponeringen ikke er alvorlig, kan du prøve at bruge en særlig tandpasta lavet specielt til følsomme tænder, der indeholder fluor og andre mineraler. Ekstra fluor og mineraler vil hjælpe med at styrke den eksponerede rod og gøre den mindre følsom.

Den bedste måde at håndtere rodfølsomhed og forebygge tandkødssygdom på er med en konsekvent mundplejeplan med to daglige børstninger og daglig brug af tandtråd. Prøv en blød tandbørste for at undgå at irritere tandkødet, hvilket kan øge risikoen for rodeksponering og følsomhed.