ANDRE

Svamp i munden: symptomer, årsager og behandling

Svamp i munden: symptomer, årsager og behandling article banner
DEL

Hvad er svamp i munden?

Svamp i munden, også kaldet oral candidiasis, er en tilstand, der opstår, når en svamp kaldet Candida albicans ophobes i mundslimhinden. Alle kan udvikle svamp i munden, men spædbørn, små børn, ældre voksne eller personer med svækket immunforsvar grundet en sygdom såsom hiv er mere modtagelige. Omvendt kan candidiasis-læsioner være et tidligt tegn på hiv-infektion.

Symptomer på svamp i munden

Det vigtigste symptom på svamp i munden er creme-agtige hvide læsioner i munden, sædvanligvis på tungen eller indersiden af kinderne. En svampeinfektion kan sprede sig til ganen og tandkødet, hvor den kan forårsage symptomer såsom rødme og irritation. I nogle tilfælde kan læsionerne forekomme i ganen eller i svælget. Ligeledes kan svamp i munden undertiden forveksles med leukoplaki. Men leukoplakilæsioner forårsages af kronisk irritation fra ru kanter på tænder, fyldninger eller kroner; ikke af en organisme. Og leukoplakialæsioner udvikles over tid, mens svampelæsioner kan udvikle sig pludseligt.

Årsager til svamp i munden

Svamp opstår, når de naturligt forekommende svampe i kroppen kommer ud af balance, hvilket er grunden til, at ældre mennesker, meget unge mennesker og folk med svagt immunforsvar har større risiko. God mundhygiejneer dog en essentiel del af behandling af svamp i munden. Sunde voksne og børn kan nemt komme sig efter infektionen, især hvis de følger en komplet mundplejerutine med to børstninger dagligt og daglig, korrekt brug af tandtråd. Kontakt din tandlæge, hvis du har nogen form for læsioner på tungen eller i munden, så du kan fastslå årsagen til problemet og planlægge et behandlingsforløb. Målet med behandling af svamp i munden er at forhindre infektionen i at sprede sig.

Behandling af svamp i munden

Hvis du har svamp i munden, er der nogle ting, du skal være opmærksom på:

  • For at hindre, at svamp i munden opstår eller vender tilbage, skal du følge en konsekvent mundplejerutine og forsøge at inkludere yoghurt med levende aktivkulturer i din kost, især hvis du tager antibiotika for en kronisk sygdom.

  • Udskift din tandbørste oftere. Udskift din tandbørste oftere end standardanbefalingen på hver tredje måned. Når svampeinfektionen er forsvundet, kan du bruge din tandbørste i op til tre måneder, eller indtil den ser ud til at være slidt op.

  • Brug en hvilken som helst tandtråd. Så længe du benytter en korrekt tandtrådsteknik, kan alle slags tandtråd eller tandtape anvendes som en del af din mundplejerutine, hvis du har svamp. Elektriske tandtrådsprodukter er også gode.

  • Svamp i munden er almindeligt hos spædbørn og småbørn, fordi deres immunsystem ikke er fuldt udviklet. Hvis du bemærker hvide læsioner i munden på dit spædbarn eller unge barn, skal du tale med din læge eller tandlæge, men raske småbørn behøver muligvis ikke anden egentlig behandling end korrekt mundhygiejne. Sunde børn og voksne kan også tilsætte usødet yoghurt med acidophilus til nogle måltider og snacks.

  • Acidophilus er sunde bakterier, der kan hjælpe med at behandle svampeinfektionen ved at hjælpe med at genoprette en sund balance af bakterier i din krop. Din læge eller tandlæge kan også ordinere kortvarig svampemedicin for at bekæmpe infektionen. Til ammende mødre kan din læge anbefale en svampedræbende creme til påføring på dine brystvorter for at hjælpe med at få bugt med infektionen hos dit spædbarn.

Svamp i munden hos spædbørn og nyfødte

Ammende mødre bør være opmærksomme på tegn på svamp i løbet af et sundt nyfødt spædbarns første to uger – dvs. når infektionen er ret almindelig. Et spædbarn med svamp i munden kan være særligt kræsent og afvisende over for amning, og forældrene skal sørge for at tjekke et nyfødt barns mund for tegn på læsioner. Desuden kan et spædbarn med svamp overføre infektionen tilbage til moderen.

Nybagte mødre skal være opmærksomme på følgende tegn:

  • Smerter i bryster eller brystvorter under amning.

  • Stikkende smerte dybt i brystet på tidspunkter, hvor man ikke ammer.

  • Særligt røde eller følsomme brystvorter.

  • Skællende hud omkring brystvorterne.

Sunde babyer og børn har dog evt. ikke brug for behandling – læsionerne kan forsvinde af sig selv. Nogle gange kan tilsætning af yoghurt til din eller dit barns kost bekæmpe det og nulstille den bakterielle ubalance, der er forårsaget af den overskydende mængde af svampen i munden.

Hvordan diagnosticeres svamp i munden?

De fleste læger eller tandlæger kan diagnosticere svamp i munden ved at se på læsionerne, men hvis du eller din læge eller tandlæge har mistanke om, at et underliggende medicinsk problem kan være forbundet med svamp, er det vigtigt at få foretaget en fysisk undersøgelse og taget blodprøver for at fastslå problemet. Hvis du er ved at komme dig efter mundsvamp, skal du også forsøge at begrænse dit indtag af gærbrød, øl og vin, da gæren i disse produkter kan fremme væksten af svampeorganismer.