ANDRE

Spytsten (Sialolithiasis) - Symptomer, årsager og afhjælpning

DEL

De fleste af os har hørt om nyresten eller galdesten ... men spytsten? Jep, det er også en medicinsk tilstand.

På samme måde som andre typer sten, dannes spytsten, når calciumfosfat, magnesium eller carbonatmineraler bygges op og danner stenlignende aflejringer.

Dine spytkirtler producerer spyt, der fordeles i munden via et system af kanaler. Spyt er en blanding af vand, slim, antibakterielle stoffer og amylase, et fordøjelsesenzym, der hjælper med at nedbryde vores mad til lettere fordøjelige dele. Spyt er naturens beskyttelsesmiddel, da den beskytter munden og neutraliserer skadelige syrer.

Men hvis dine spytkirtler er blokeret, kan spyttet ikke løbe rundt i munden, som det skal, og det kan give nogle ubehagelige symptomer.

Symptomer på spytkirtelsten

Når der dannes spytsten, giver de normalt ikke nogen symptomer, før det er for sent, når spytkanalen er blokeret. På det tidspunkt kan du føle en ømhed i din underkæbe, indersiden af kinderne eller i halsen, der bliver mere og mere intens – især efter måltider.

Nogle af de mest almindelige symptomer på spytsten er:

 • Smerte og hævelse – du kan føle en dump smerte i den submandibulare spytkirtel eller en øm bule under tungen, der kan få din kæbe, kind eller hals til at hæve.

 • Tør mund – du bemærker måske, at din mund føles mere og mere tør, det skyldes, at dine spytkanaler kan være blokeret af spytsten.

 • Synkeproblemer – hvis spytstenen blokerer kanalen helt, kan hævelsen i spytkirtelen gøre det svært eller smertefuldt at synke eller åbne munden.

 • Feber og en grim smag – når dine spytkirtler er blokeret, kan du udvikle en bakterieinfektion, der giver feber og en grim smag i munden.

Hvor sidder spytkirtlerne?

Spytkirtlerne sidder forskellige steder i mundhulen og indeholder kanaler, hvorigennem spyttet fordeles i munden. Der er tre hovedpar af spytkirtler i munden.

De største sidder bagest i munden på hver side af kinderne og hedder parotide kirtler.

De submandibulare spytkirtler sidder på begge sider af din underkæbe, og de sublinguale kirtler er mindre og sidder under tungen.

I de fleste tilfælde dannes spytsten i de submandibulare spytkirtler. I sjældne tilfælde kan de også dannes i de parotide og sublinguale kirtler, selvom det er mindre almindeligt.

Årsager og risikofaktorer ved spytsten

Det vides ikke præcis, hvorfor nogle personer danner spytsten, men vi ved, at nogle faktorer øger risikoen for at danne dem.

Din risiko for at danne spytsten er større, hvis du ryger, har tandkødsbetændelse, har en læsion i munden eller har en historie med dårlig ernæring og dehydrering. Mænd får også oftere spytsten end kvinder, og disse sten bliver mere almindelige med alderen.

Afhjælpning af spytsten hjemme

Hvis du udvikler sten i spytkirtlerne, findes der måder at håndtere, behandle og endda fjerne spytstenen hjemme med ingredienser fra hverdagen og håndkøbsmedicin. Hvis du spekulerer på, hvordan du masserer en spytsten ud, kan du prøve følgende hjemmebehandling af spytsten:

 • Sutte på citrusfrugter eller hårdt, syrligt slik – syrlige frugter som citroner, limefrugter og appelsiner stimulerer spytproduktionen, og det kan være med til at fjerne stenen fra den blokerede spytkirtel.

 • Nænsomt massere området omkring stenen – hvis du spekulerer på, hvordan du selv fjerner en spytsten, kan du følge den nænsomme teknik til massage af spytkirtlen for at hjælpe med at lindre smerten og få stenen til at passere gennem den blokerede spytkirtel.

 • Drikke mere vand – regelmæssigt indtag af væske hjælper med at holde munden hydreret og godt smurt.

 • Sutte på noget koldt – hvis du sutter på isterninger eller ispinde, kan det hjælpe med at reducere hævelsen og smerterne.

 • Håndkøbsmedicin – NSAID'er som ibuprofen og aspirin kan hjælpe med at lindre smerterne og fjerne hævelsen.

Bemærk, at hvis smerterne i dine hævede spytkirtler ikke bliver bedre med disse metoder, bør du kontakte lægen.

Du kan sikre dig, at din mundhygiejne ikke bliver påvirket, mens du lider af spytsten ved at børste tænder med en egnet elektrisk tandbørste, en antibakteriel tandpasta som stannofluorid og bruge en nænsom, antibakteriel mundskyl til at friske din ånde og nedbryde plak.

Medicinsk behandling af spytsten

Hvis du ikke kan fjerne spytstenen hjemme, bør du få en tid hos lægen. Lægen bruger både ikke-kirurgiske og kirurgiske metoder til at fjerne blokerede spytkirtelsten, afhængig af hvor og hvor dybt din sten sidder.

 • Ikke-kirurgisk – din læge kan bruge forskellige massageteknikker til nænsomt at lirke stenen ud af den submandibulare kanal.

 • Kirurgisk – en lille incision kan udføres med en procedure, der hedder sialendoskopi, der er en mindre invasiv operation til fjernelse af spytsten med mikro-kirurgiske instrumenter til at fjerne stenen. Denne operation udføres i lokalbedøvelse ambulant.

OSS

Hvad er de vigtigste årsager til spytsten?

Vi kender ikke de præcise årsager til spytsten endnu, men der er nogle faktorer, der kan øge risikoen for at udvikle dem. Faktorerne omfatter rygning, tandkødsbetændelse, en trauma i munden og en historie med dehydrering eller dårlig ernæring.

Hvordan skubber man en spytsten ud?

Spytsten kan fjernes hjemme med massageteknikker eller stimulering af spytproduktionen ved at sutte på syreholdige frugter. Hvis hjemmeløsningerne ikke virker, bør du kontakte lægen, da han/hun kan prøve yderligere massageteknikker eller udføre en mindre kirurgisk operation under lokalbedøvelse.

Er spytsten almindelige?

Spytsten dannes hyppigst hos voksne i alderen 30 til 60 år og rammer normalt de submandibulare spytkirtler. I sjældnere tilfælde bliver de parotide og sublinguale kirtler ramt.

Lugter spytsten?

Når spytsten dannes, blokerer de spytkanalerne. Spyt indeholder enzymer som amylase, der hjælper med at nedbryde vores mad, samt antibakterielle stoffer der hjælper med at holde munden sund. Sialolithiasis (en tilstand forbundet med dannelsen af spytsten) kan reducere mængden af spyt i munden, hvilket kan medføre en opbygning af bakterier, der kan give dårlig ånde.

Kilder:

https://www.webmd.com/oral-health/guide/salivary-gland-stones-symptoms-causes-treatments

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324421

https://www.healthline.com/health/salivary-duct-stones

https://medlineplus.gov/ency/article/001039.htm

https://www.nhs.uk/conditions/salivary-gland-stones/