ANDRE

Skære tænder (bruxism): symptomer, årsager og behandling

Skære tænder (bruxism): symptomer, årsager og behandling article banner
DEL

Hvad er bruksisme (Tænderskæren)?

Vågner du nogensinde med en smertende kæbe eller hovedpine, eller bemærker du, at du springer eller klikker i kæben, når du åbner og lukker munden? Hvis ja, skærer du nok tænder om natten. Tænderskæren, også kendt som bruksisme, behøver ikke blive et alvorligt tandproblem, men i alvorlige tilfælde kan det forårsage skæve tænder, hvilket kan fremme tandkødssygdomme.

Symptomer på bruksisme

Det er vigtigt at fortælle din tandlæge, hvis du tror, du skærer tænder, så vedkommende kan være særligt opmærksom på tegn på beskadigelse af tandemaljen. Mange mennesker har mild bruksisme og har ikke brug for særlig behandling, men hvis sammenklemningen eller slibningen er alvorlig, kan en tandlæge give dig en tandbeskytter, som du skal bære om natten for at beskytte dine tænder og hjælpe med at forhindre yderligere skader.

Årsager til bruksisme

Man skærer oftest tænder om natten. Selvom det ofte er forbundet med stress, kan bruksisme være forårsaget af søvnforstyrrelser eller mekaniske problemer med tænderne, såsom manglende eller brækkede tænder eller et skævt bid. I nogle tilfælde skyldes tænderskæren ikke stress eller dårlig tandstilling. Bruksisme kan også være en bivirkning af neurologiske lidelser som Huntingtons sygdom og Parkinsons sygdom. Visse typer psykofarmaka, herunder antidepressiva, kan også udløse bruksisme.

Behandling af bruksisme

Hvis din bruksisme skyldes fysiske problemer såsom skæve eller brækkede tænder, har din tandlæge evt. nogle forslag til, hvordan du korrigerer disse problemer med kroner eller bøjle eller andre bruksismebehandlinger, der kan hjælpe med at løse tænderskæren. Hvis din bruksisme skyldes stress, er det vigtigt at identificere det, der stresser dig, og finde måder at slappe af på, herunder kæbespecifik fysioterapi, meditation og motion. For nogle mennesker, der skærer tænder, hjælper muskelafslappende midler med at kontrollere problemet.