ANDRE

Overbid, underbid og krydsbid -hvordan ordner man dem?

DEL

Ligesom tænder og tandkød spiller din kæbe også en vigtig rolle i din mundsundhed. Hvis dine kæber fungerer korrekt, tænker du sandsynligvis slet ikke over det – men enhver fejlstilling af dit bid kan have indflydelse på, hvordan du tygger, samt på din overordnede sundhed.

Hvis dine tænder passer perfekt sammen, vil tænderne i overmunden overlappe alle tænderne i undermunden. Men hvis dine fortænder er udtalte eller tænderne i undermunden er længere fremme, har du måske overbid, underbid eller krydsbid.

For at beskytte din emalje og din overordnede mundsundhed, bør du kende tegnene på, at dit bid ikke er på linje, og være opmærksom på de løsninger, en tandlæge kan tilbyde for at rette et overbid eller underbid.

Hvad er et overbid, og hvad skyldes det?

Hvis din tandlæge nævner, at dine fortænder er længere fremme end tænderne i undermunden, er det definitionen af, hvad et overbid er. I de fleste tilfælde er det et mindre misforhold, men du kan også have et alvorligt overbid.

Årsagerne til overbid kan være arvelige, eller være forbundet med vaner, der kan udvikle sig i en tidlig alder.

1. Genetik

Da et overbid for det meste skyldes størrelsen og formen på din kæbe eller dine tænder, er den mest almindelige årsag til at du har det, at det er genetisk.

2. Tænderskæren

Tænderskæren er mere almindeligt hos børn og sammen med at sutte på tommelfinger efter den forventede alder, kan disse vaner medføre fejlstilling af kæben og give problemer med overbid, efterhånden som kæben udvikler sig.

3. Vejrtrækning gennem munden

Vejrtrækning gennem munden er et tegn på en blokering af luftvejene i næsen. Det kan medføre ændringer i det kraniofaciale vækstmønster og efterfølgende forkert sammenbid som overbid.

4. Vaner fra barndommen

Årsager til overbid, der stammer fra bardommen og små børn omfatter at sutte på tommelfinger, skubbe til tænderne med tungen, bruge en sut efter treårsalderen, og drikke af sutteflaske efter den spæde barndom.

Hvordan retter man et overbid?

Tandlæger, der overvejer, hvordan et overbid skal rettes, vil normalt henvise dig til en specialtandlæge, der kan bruge en af følgende metoder:

1. Tandbøjle

Det ideelle tidspunkt til brug af tandbøjle mod overbid er mellem 10 og 14 år. Men et fejlstillet bid kan også rettes hos voksne, selvom behandlingen kan tage længere tid.

Hvis du vælger denne metode til retning, er det vigtigt at opretholde en god mundhygiejne i hele behandlingsperioden, og det er værd at kende den bedste eltandbørste til rengøring omkring tandbøjler.

2. Operation

Hvis din fejlstilling skyldes din kæbe eller skeletproblemer, kan specialtandlægen anbefale kæbeoperation for at rette fejlstillingen. I alvorlige tilfælde af trængsel i munden kan fjernelse af tænder anbefales som en behandling af overbid i forbindelse med operation.

3. Palatal Expander (RPE)

Hvis dit overbid skyldes dit skelet, kan ortodontiske hjælpemidler, der sidder bag dine tænder, ofte anbefales. De udøver et konstant, nænsomt tryk for at flytte knogle og tænder længere udad.

4. Hovedtræk

Til patienter før teenagealderen anvendes hovedtræk til at øge kæbens bevægelighed, og den holdes på plads med elastikker til bøjlen. Den bruges om dagen til at ændre kæbens stilling og kan modvirke behovet for operation.

Hvad er underbid, og hvad skyldes det?

Hvis din underkæbe går længere ud end dine tænder i overmunden, vil din tandlæge sandsynligvis fortælle, hvad et underbid er. Denne fejlstilling kan være mild, men hvis din underkæbes fejlstilling er alvorlig, kan det give problemer med at tygge eller tale og være en kilde til smerter i munden og ansigtet.

1. Genetik

Et underbid er oftest et nedarvet problem, da det er mere sandsyligt, at du udvikler et, hvis andre familiemedlemmer også har denne fejlstilling.

2. Vejrtrækning gennem munden

Vejrtrækning gennem munden er et tegn på en blokering af luftvejene i næsen. Det kan medføre ændringer i det kraniofaciale vækstmønster og efterfølgende forkert sammenbid som underbid.

3. Vaner fra barndommen

Årsager til underbid, der stammer fra bardommen og små børn omfatter at sutte på tommelfinger, skubbe til tænderne med tungen, bruge en sut efter treårsalderen, og drikke af sutteflaske efter den spæde barndom.

4. Andet

Andre årsager forbundet med underbid er atypisk synkning, tungestørrelse og en hormonel ubalance.

Komplikationer ved et underbid:

1. Smerter

Den unaturlige kæbeposition ved et underbid giver usædvanlig pres på munden og de omgivende led som kan give smerter.

2. Fejlstillede tænder

Da dit bid ikke giver ensartet tryk, kan en underbidpresse dit bid, når du tygger.

3. Tyggebesvær

En anden årsag til, at korrektion af underbid ofte anbefales af tandlæger, er, at du kan opleve problemer med at tygge og synke mad.

4. Ændret ansigtsform

Kæbepositionen ved et underbid kan påvirke dit ansigts udseende dramatisk så det kan være et kosmetisk problem. De kombinerede effekter af en ændret ansigtsform, kroniske ubehag og komplikationer som tale eller åndedrætsbesvær kan få personer til at opsøge behandlinger mod underbid.

Hvordan retter man et underbid?

Rettelse af underbid anbefales næsten altid af tandlæger eller specialtandlæger, da et underbid ikke retter sig af sig selv.

1. Tandbøjle

or børn og teenagere med et underbid, er tandbøjler og ortodontiske hjælpemidler en ideel løsning til at rette fejlstilling, mens kæben udvikler sig. Efter barndommen, er der større sandsynlighed for at udtrækning af tænder anbefales til korrektion af underbid.

2. Operation

En anden ortodontisk behandling, der med større sandsynlighed vil blive anbefalet til voksne i alvorlige tilfælde er en operation af underbid der flytter overkæben fremad eller underkæben bagud. Fjernelse af tænder kan også være en del af denne operation, da det kan lette trykket fra overfyldning og gøre det behageligere for kæben.

3. Palatal Expander (RPE)

Hvis dit underbid skyldes dit skelet, kan ortodontiske hjælpemidler, der passer bag dine tænder, ofte anbefales. De udøver et konstant, nænsomt tryk for at flytte knogle og tænder længere udad.

4. Hovedtræk

Til patienter før teenagealderen anvendes hovedtræk til at øge kæbens bevægelighed, og den holdes på plads med elastikker til bøjlen. Den bruges om dagen til at ændre kæbens stilling og kan modvirke behovet for operation.

Hvad er krydsbid, og hvad skyldes det?

Et krydsbid betyder at dine tænder i overmunden på begge sider af munden hviler på indersiden af tænderne i undermunden.

1. Genetik

Hvis dit krydsbid skyldes dit skelet, er det sandsynligvis genetisk. Men der er andre forhold og adfærdsbaserede årsager til et krydsbid.

2. Vejrtrækning gennem munden

Effekten af vejrtrækning gennem munden på din ganes placering og udvikling af dine tænder kan medføre udvikling af krydsbidproblemer.

3. Forsinket frembrud af permanente tænder

Hvis dine mælketænder falder for sent ud, eller dine permanente tænder bryder for sent frem, kan begge dele medføre, at din kæbe bevæger dig ind i en position med krydsbid foran for at kompensere.

4. Vaner fra barndommen

Endelig kan vaner fra barndommen som at sutte på tommelfinger i længere tid bidrage til dannelsen af krydsbid.

Hvordan retter man et krydsbid?

1. Usynlig tandretning (somInvisalign)

I modsætning til traditionelle tandbøjler, er usynlig tandretning transparent og støbt efter dine tænders konturer. Det kan være en ideel løsning til krydsbid i nogle tilfælde.

2. Tandbøjle

Den mere synlige type tandbøjler til en krydsbid-løsning er traditionelle bøjler.

3. Palatal Expander (RPE)

Hvis dit krydsbid skyldes dit skelet, kan ortodontiske hjælpemidler, der passer bag dine tænder, ofte anbefales. De udøver et konstant, nænsomt tryk for at flytte knogle og tænder længere udad.

4. Kæbeoperation

Til voksne med mere alvorlige symptomer anbefales kæbeoperation til at rette kæbens stilling.

Kilder:

https://www.aaoinfo.org/blog/what-is-a-deep-bite/

https://bhamorthodontics.com/overbites-underbites-crossbites-understanding-difference/

https://www.healthline.com/health/crossbite

https://uihc.org/health-topics/surgical-treatment-correct-bad-bite-frequently-asked-questions

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5225794/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6016584/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499873/