ANDRE

Tør i munden? Læs om mundtørhed og lær om årsager og behandling af mundtørhed

Mundtørhed: årsager og behandling article banner
DEL

Mundtørhed er et dagligt problem, som får dig til at føle dig utilpas, når du synker, spiser eller taler. Det er en tilstand, hvor du ikke producerer nok spyt til at holde munden våd. Din læge eller sygeplejerske taler ikke altid om mundtørhed som en bivirkning, når de ordinerer medicin, men mundtørhed kan være forårsaget af den medicin, du tager. Ligegyldigt hvad du gør, så stop ikke med at tage din medicin, men nævn mundtørhed for din sygeplejerske så hurtigt som muligt. Mundtørhed kan også være et tegn på sygdom og andre tilstande såsom diabetes – så sørg for, at du fortæller din sygeplejerske eller tandlæge om mundtørhed, hvis det bliver et problem for dig.

Årsager til mundtørhed

Stress og angst kan bidrage til mundtørhed, og det samme kan de lægemidler, du tager mod dem. Det er vigtigt at tale med din tandlæge om spørgsmål vedrørende dit generelle helbred, da alt, der øger din risiko for mundtørhed, også øger din risiko for tandkødssygdomme. Din tandlæge kan råde dig til at være særlig opmærksom på din daglige mundplejerutine og aftale en tid til en ekstra tandrensning i en periode med øget risiko, såsom under graviditet eller inden du starter kemoterapi.

Hvis du pludselig får symptomer på mundtørhed, kan det skyldes, at du er begyndt at tage en bestemt slags medicin. Medicin er en væsentlig årsag til mundtørhed. Faktisk forårsager medicin omkring 90 procent af alle tilfælde af mundtørhed, ifølge Academy of General Dentistry (en forening for tandlæger i USA og Canada). Du vil muligvis ikke være i stand til at stoppe med din medicin, men du bør holde din tandlæge informeret, når noget i forbindelse med dit generelle helbred ændrer sig, og du begynder at tage medicin. F.eks. er antidepressiva, antihistaminer, antiinflammatoriske midler og antihypertensive lægemidler blot nogle af de mange typer lægemidler, der kan bidrage til mundtørhed. Derudover kan kroniske sygdomme såsom diabetes, nyresygdom eller lupus og medicinske behandlinger såsom kemoterapi eller strålebehandling også forårsage det.

Tal med din læge om, hvorvidt du kan reducere dosis af den medicin, der forårsager problemet, eller eventuelt skifte til en anden medicin, hvis din mundtørhed er vedvarende og alvorlig. Alle reagerer forskelligt på medicin, så dét at skifte til et andet lægemiddel, der tjener det samme formål, kan give de samme fordele med mindre mundtørhed.

Medicinske problemer relateret til mundtørhed

De fleste af os tænker ikke på fugten i munden, før munden bliver tør. En række tilstande kan forårsage mundtørhed, også kendt som xerostomi, herunder:

 • Kræftbehandling: Hvis du har nogen form for kræft i hoved eller hals, og du får strålebehandling, er mundtørhed en almindelig bivirkning, fordi strålingen beskadiger spytkirtlerne ud over at ødelægge kræften. Nogle lægemidler, der anvendes til behandling af kræft i alle dele af kroppen, kan også forårsage mundtørhed.

 • Receptpligtig medicin: Hundredvis af almindelige lægemidler, herunder mange antidepressiva og medicin mod højt blodtryk, kan bidrage til mundtørhed. Hvis du tager medicin, der lader til at gøre din mund tør, skal du være særligt opmærksom på tandbørstning og ordentlig brug af tandtråd.

 • Nerveskader: Nogle typer skader på hoved eller hals kan beskadige de specifikke nerver, der fortæller spytkirtlerne, at de skal producere spyt.

 • Kronisk sygdom: Diabetes, hiv/aids og Parkinsons sygdom er blandt de sygdomme, der kan bidrage til kronisk mundtørhed. Nogle ældre mennesker lider af Sjögrens syndrom, en autoimmun sygdom karakteriseret ved ekstremt tørre øjne og mundtørhed. Sjögrens forekommer hos ældre voksne og er mere almindeligt hos kvinder end hos mænd. Den nøjagtige årsag kendes stadig ikke, men hvis du eller nogen, du kender, udvikler Sjögrens, er det ekstremt vigtigt at være opmærksom på mundtørhed. Selv en person, der har passet godt på sine tænder hele livet, kan udvikle caries grundet den overdrevne mangel på spyt, der følger med denne tilstand.

 • Brug af stoffer: Metamfetaminer er blevet forbundet med mundtørhed

Symptomer på mundtørhed

Føles din mund tør og klæbrig, når du vågner om morgenen? Føler du trang til at drikke masser af vand? Mundtørhed kan gøre det svært for dig at synke, tygge din mad eller tale klart. Med en tør mund kan dine tænder blive nedbrudt meget hurtigt, og nogle gange er der ingen advarselstegn på denne tilstand. Ubehandlet mundtørhed kan også give dårlig ånde, og nogle gange vil andre bemærke lugten.

 • Tør eller klæbrig fornemmelse i munden, som om din mund er fyldt med vatkugler.

 • Brændende fornemmelse i munden eller på tungen, og nogle gange føles tungen som skolæder.

 • Vanskelighed eller ubehag ved tygning, synkning eller tale.

 • Tørre læber, tør i halsen eller sår i munden.

Har jeg tør mund?

Hvis du tror, at du har tør mund, men ikke er sikker, skal du stille dig selv følgende spørgsmål.

 1. Tager du et eller flere receptpligtige lægemidler dagligt?

 2. Føles din mund klæbrig og tør, når du vågner om morgenen?

 3. Har du problemer med at synke eller tale?

 4. Drikker du meget vand for ikke at føle dig tør i munden?

 5. Føler du dig tør i halsen, og brænder din mund ind imellem?

 6. Brænder din tunge, eller har den skiftet til en mørkere, rød farve?

 7. Føles din tunge sommetider lige så tør som skolæder?

 8. Får du nogle gange sår i munden eller på tungen, der ikke forsvinder?

Hvis du svarede "ja” på et eller flere spørgsmål, skal du tale med din læge og gå til tandlæge for at få oplysninger om, hvad du kan gøre for at afhjælpe problemet.

Midler og behandlinger mod mundtørhed

 • Drik vand med stuetemperatur hele dagen og natten, og hav altid en flaske vand med dig.

 • Undgå at drikke meget vand ved ekstreme temperaturer (meget varmt eller meget koldt).

 • Drik kun sukkerfrie drikkevarer, og undgå kulsyreholdige drikkevarer.

 • Drik vand til måltider. Drik vand før, under og efter måltidet.

 • Tyg sukkerfrit tyggegummi, eller sug på sukkerfrit slik for at stimulere spytstrømmen.

 • Undgå rygning og indtagelse af alkohol. Både alkoholholdige drikke og rygning udtørrer munden, og gør dig mere modtagelig over for tandkødssygdomme og mundkræft.

 • Vælg en alkoholfri mundskyl, hvis du har for vane at bruge mundskyl. Læs etiketten og sørg for, at alkohol ikke er angivet som ingrediens.