ANDRE

Knogletab i kæben: årsager, kendetegn, forebyggelse, og hvordan man stopper det

DEL

Hvad er det?

Når knoglen, der omgiver og støtter dine tænder, krymper, kan det føre til, at tænderne bliver løse eller bevæger sig, og dermed opstår der et mellemrum mellem tanden og lommen under tandkødet. Kæbebenet vil krympe og svækkes, når man har mistet eller fået fjernet en tand, og den ikke er blevet erstattet.

Hvordan sker knogletab?

For det meste sker tabet i knoglen, der støtter din tand i kæben, efter at have mistet tanden på grund af paradentose, også kendt som tandkødsbetændelse. Når plakbakterier opbygges på dine tænder og tandkød, og de ikke fjernes rutinemæssigt af dig selv eller en professionel, kan det medføre tandkødsbetændelse.

Tandkødssygdomme er mest almindelige blandt ældre personer, men det kan opstå hos alle uanset alder. Andre årsager til knogletab er trauma som følge af et uheld, rygning og i sjældne tilfælde dårlig ernæring.

Nogle tegn, der kan antyde knogletab.

Hvis du har bemærket, at dine tænder flytter sig, bliver løse, at der dannes store mellemrum mellem tænderne, eller at dit tandkød skrumper, så kan du lide af knogletab rundt om dine tænder og i dit kæbeben.

Hvordan standser du knogletab i din kæbe?

Opsøg straks en tandlæge, hvis du føler, at du oplever nogle af symptomerne på tidligt knogletab i dit tandkød eller ved tænderne. Med korrekt periodontal behandling (tandrensning og rodplanlægning) og omhyggelig tandhygiejne kan du standse tandkødssygdomme og sågar få noget af knoglen til at vokse ud igen.

Ved tandkød, der trækker sig tilbage, er der adskillige behandlingsmuligheder, så spørg din tandlæge hvad der er det rigtige for dig. Afhængigt af alvoren af knogletabet kan implantater til at udfylde mellemrum mellem tænderne være en mulighed.

Forebyggelse

Den bedste måde at forhindre knogletab er at huske at overholde gode vaner for tandbørstning og brug af tandtråd. En god eltandbørste med et lille rundt hoved kan hjælpe med at fjerne mere plak end en manuel tandbørste, og kan være en nyttig forebyggende foranstaltning mod knogletab og dermed forbundne problemer.

Kilde: