ANDRE

Øget spytproduktion, savlen, kan behandles

Øget spytproduktion, savlen, kan behandles article banner
DEL

Definition på savlen – dette bør du vide

"Ptyalisme" (savlen) er et mærkeligt klingende ord for overdreven spytdannelse. Savlen kan forekomme hos alle, men det er ikke ualmindeligt, at gravide kvinder oplever denne tilstand, især de første tre måneder af graviditeten.

Savlen under graviditet

Savlen forekommer med størst sandsynlighed hos gravide kvinder, der lider af ekstrem morgenkvalme (kaldet hyperemesis gravidarum). Den nøjagtige årsag til savlen under graviditet er stadig usikker, men ændringer i hormonerne spiller sandsynligvis en rolle. Kvinder, der har kvalme, forsøger måske også at synke sjældnere, hvilket gør, at spyt kan ophobe sig i munden. Og halsbrand og kvalme kan få spytkirtlerne til at producere mere spyt for at smøre spiserøret og beskytte mod den irritation af mund og hals, der opstår ved hyppig opkastning.

Behandling af savlen

Der findes ingen enkel kur mod savlen. Men nogle af følgende strategier kan evt. hjælpe dig med at holde det ud:

  • Børst tænder For at forhindre tandkødssygdomme skal du under alle omstændigheder have en regelmæssig mundplejerutine under graviditeten. Tandbørstning og brug af mundskyl flere gange dagligt kan hjælpe med at holde overdreven spytdannelse i skak ved at gøre det nemmere for dig at synke.

  • Drik vand Hvis du tager hyppige, små slurke vand, kan det hjælpe dig med at sluge overskydende spyt uden at forværre kvalmen

  • Spis ordentligt. Prøv at spise mindre, men hyppigere måltider og undgå overdrevent stivelsesholdige fødevarer såsom hvidt brød.

  • Tyg tyggegummi. Hvis du tygger sukkerfrit tyggegummi eller sutter på hårdt sukkerfrit slik, kan det gøre det nemmere for dig at sluge overskydende spyt.