ANDRE

Hvad er geografisk tunge? - Årsager, behandling og symptomer

DEL

Geografisk tunge er en godartet betændelsestilstand, der giver et uregelmæssigt ’kortlignende’ mønster på tungen. Personer med geografisk tunge udvikler glatte, røde plamager på tungen, der mangler de små dupper (papiller), man normalt ser på tungens overflade.

Disse røde plamager er omgivet af fortykkede, hvide kanter på toppen eller siden af tungen (selvom geografisk tunge i sjældne tilfælde kan påvirke andre områder af munden).

Ud over det manglende lag af papiller på tungen er geografisk tunge stort set uden symptomer – selvom ca. 1 ud af 10 personer med tilstanden oplever følsomhed, når de spiser krydret og syrlig mad. Symptomerne kan vare et par måneder, inden de stilner af. Hvis det er tilfældet, kan lægen ordinere en behandling, som vi vil undersøge nærmere i denne artikel.

Geografisk tunge rammer 1-3 % af befolkningen globalt, og trods det potentielt foruroligende udseende er det ufarligt og smitter ikke. Geografisk tunge ligner en anden tilstand, kaldet spaltet tunge, der medfører uensartede riller på tungen, så det er er en god idé at tale med lægen for at få en rigtig diagnose.

Geografisk tunge hos børn er mere ualmindelig, selvom tilstanden kan udvikle sig hos alle aldersgrupper og rammer dobbelt så mange kvinder som mænd.

Hvad er årsagerne til geografisk tunge?

Lægen har ikke alle svar på årsagerne til geografisk tunge, og hvad der får det til at blusse op – men det er en familiesvaghed, så genetik spiller sandsynligvis en rolle for dine chancer for at blive ramt af tilstanden. En opblussen af symptomerne på geografisk tunge kan også opstå som følge af følgende risikofaktorer:

 • Psoriasis

Man mener, der er en sammenhæng mellem geografisk tunge og psoriasis, der er en betændelsestilstand i huden, der giver kløe og skællede udslæt.

 • Hormonudsving

Der har været tilfælde af geografisk tunge hos kvinder, der tog p-piller, hvilket kan betyde, at de associerede hormonudsving kan øge risikoen for at udvikle tilstanden.

 • Allergi

Hvis du lider af jævnlige udbrud af eksem eller høfeber, kan det øge risikoen for at udvikle geografisk tunge.

 • Diabetes

Der kan være en forbindelse mellem udviklingen af geografisk tunge og diabetes – især type 1 diabetes.

 • Krydret eller syreholdig mad

Nogle personer med geografisk tunge føler ubehag eller følsomhed, når de indtager krydret eller syreholdig mad eller drikkevarer. Cigaretrygning eller tandpasta kan også udløse symptomerne. Hvis det er tilfældet, kan du prøve en tandpasta, der er specialudviklet til følsom mund.

 • Vitaminmangel

Personer, der mangler jern, zink, folinsyre eller B-vitaminer kan være i større risiko for at udvikle geografisk tunge.

 • Astma

Der er gennemført undersøgelser af forbindelsen mellem astma og geografisk tunge, der begge kan bryde ud på grund af omgivelserne.

 • Stress

Følelsesmæssig stress og angst er mulige risikofaktorer for at udvikle geografisk tunge.

Symptomer på geografisk tunge

Mens nogle personer slet ikke bemærker nogen symptomer, er det mest almindelige tegn på geografisk tunge at kigge på udseendet af et ’kortlignende’, uregelmæssigt mønster på tungen. Selvom det er ualmindeligt, er det en af de mildere geografiske symptomer – andre beskriver smerter, ubehag eller ømhed på tungen. Læs videre for en analyse af de vigtigste symptomer på geografisk tunge.

 • Røde plamager på tungen

De røde plamager kan føles glatte, rå og følsomme sammenlignet med andre områder af tungen.

 • Manglende papiller

Papiller er de små dupper, der dækker tungen og hjælper dig med at gribe og tygge mad. En af de vigtigste symptomer på geografisk tunge er manglende papiller på visse områder omkring tungen, der normalt vil se rød, glat og plettet ud.

 • Plamager i munden og hyppige ændringer i deres placering

Nogle personer med geografisk tunge udvikler plamager i andre områder af munden som f.eks. på indersiden af kinderne, i ganen eller på tandkødet.

 • Ubehag når man spiser

Omkring 1 ud af 10 patienter fortæller om smerter i forbindelse med geografisk tunge – herunder ubehag eller smerter på tungen, når de spiser krydret, syreholdig eller meget sød mad. Du bemærker måske en mild brændende, stikkende fornemmelse eller ømhed på den geografiske tunges røde plamager. Denne ømhed på tungen bør forsvinde efter en tid, selvom den kan blusse op igen i fremtiden.

Behandling af geografisk tunge

Da det er en godartet, harmløs tilstand, kræver geografisk tunge ikke behandling. Selvom der ikke er nogen kendt kur for geografisk tunge, kan lægen ordinere medicin, der behandler ømheden og ubehaget, når du spiser.

Den medicin, din læge ordinerer mod symptomerne på din geografiske tunge, kan variere afhængig af andre faktorer, men den kan omfatte:

 • Topisk anæstetiske midler

 • Antihistaminer og anæstetisk mundskyl

 • Topiske steroider

 • Topisk tacrolimus.

Hvis du spekulerer over, hvordan du behandler geografisk tunge, er svaret: Spørg din læge! Ud over officielt at diagnostisere tilstanden og udelukke andre medicinske tilstande, kan han/hun hjælpe dig med at finde det bedste lægemiddel til at behandle symptomerne på din geografiske tunge, der bedst passer til din livsstil.

Mens du venter på din aftale, kan du også prøve at undgå det, der udløser geografisk tunge i din dagligdag. Det kan være at undgå krydret eller syreholdig mad eller vælge en kvalitetstandpasta, der er designet til følsom mund.

OSS

Hvor længe varer geografisk tunge?

Symptomerne på geografisk tunge varer typisk et par måneder, afhængig af personen – men gentagen opblussen kan også vende tilbage på et senere tidspunkt.

Hvad forårsager geografisk tunge?

Geografisk tunge er sandsynligvis genetisk betinget, selvom følelsesmæssig stress, allergi, diabetes og hormoner også kan spille en rolle i udviklingen af tilstanden.

Kilder:

https://www.webmd.com/oral-health/guide/geographic-tongue

https://www.dentalhealth.org/geographic-tongue

https://dermnetnz.org/topics/geographic-tongue/

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21177-geographic-tongue