ANDRE

Få viden om forkølelsessår og behandling

Forkølelsessår: symptomer, årsager og behandling article banner
DEL

Hvad er forkølelsessår?

Forkølelsessår er genaktiveringer af herpes simplex-virus (HSV) og optræder som læsioner på ydersiden af læben. Herpes simplex-virus forbliver inaktivt i kroppen, når du er blevet inficeret med det, og forkølelsessår er tegn på, at du oplever en opblussen af infektionen. Forkølelsessår kan også skabe yderligere problemer for mennesker med hiv eller aids

Årsager og symptomer på forkølelsessår

Mange faktorer kan forårsage tilbagevenden af forkølelsessår på grund af HSV, herunder feber, menstruation, stress eller endda soleksponering. Da forkølelsessår opstår på ydersiden af munden, har de ikke noget at gøre med tandkødsbetændelse, selvom personer med hiv eller andre immundefekter har øget risiko for tandkødsbetændelse, ligesom de har for andre infektioner.

Forkølelsessår og blister

Blister er derimod sår, der opstår indvendigt i munden, og de er ikke forbundet med HSV. Forkølelsessår forsvinder normalt inden for syv til ti dage hos ellers raske mennesker. Men personer med hiv eller andre kroniske sygdomme, som har forkølelsessår, kan drage fordel af en topikal behandling såsom lidocain eller benzylalkohol for at lindre symptomerne. Hvis du er tilbøjelig til forkølelsessår på grund af opblussen af HSV, kan din læge overveje at ordinere antiviral medicin.

Behandling af forkølelsessår

Hvis dit forkølelsessår er ekstremt smertefuldt, kan du tage acetaminophen, ibuprofen eller aspirin for at få lindring, eller du kan påføre varme eller kolde kompresser på det ømme punkt. Undgå at pille i eller klemme såret.

En vigtig bemærkning: Børn må ikke få aspirin mod forkølelsessår. Det kan forårsage Reyes syndrom, en sjælden, men potentielt dødelig lidelse.