ANDRE

Erupteret tand og pericoronitis: symptomer og behandling

Erupteret tand og pericoronitis: symptomer og behandling article banner
DEL

Hvad er en erupteret tand?

En delvist erupteret tand er en tand, der ikke er kommet helt ud gennem tandkødet. Delvist erupterede tænder er særligt svære at rengøre omkring, og de er modtagelige over for tandkødsbetændelse. Særligt hvis visdomstænderne i overmunden kommer frem før dem i undermunden, kan den øverste tand bide ned i den påvirkede tand, hvilket kan forårsage irritation og øge risikoen for infektion.

Symptomer på pericoronitis

Når tandkødsbetændelse forekommer i området omkring en delvist erupteret tand, kaldes tilstanden pericoronitis. Det er mest almindeligt i visdomstænder, som ofte kan blive påvirket, og som måske kun stikker lidt ud gennem tandkødslinjen.

Behandling af pericoronitis

Hvis du udvikler pericoronitis, kan din tandlæge begynde med at skylle området omkring den påvirkede tand for at fjerne snavs. Derefter kan vedkommende tage røntgenbilleder for at se, om det er sandsynligt, at tanden kommer ud. Hvis tanden ser ud til fortsat at være påvirket, vil tandlægen sandsynligvis anbefale, at både de øvre og nedre visdomstænder fjernes. Nogle gange vil begge tænder blive fjernet under samme tandlægebesøg, men nogle tandlæger anbefaler at gøre det ved forskellige lejligheder. Det er generelt en god ide at fjerne visdomstænderne i både overmund og undermund, hvis en af dem sandsynligvis vil forblive påvirket, og hvis du ønsker at undgå den øgede risiko for tandkødsbetændelse på grund af tandskævheder.