ANDRE

Hvad er Dry Socket? - Symptomer, behandling og årsager

DEL

Hvis du skal have fjernet en tand, nævner din tandlæge måske en tilstand kaldet dry socket. Den opstår, når en hinde af størknet blod er beskadiget eller ikke dannes korrekt som en beskyttende barriere i munden efter fjernelse af en tand.

Selvom dry socket er en smertefuld tilstand, er den ikke så almindelig – undersøgelser tyder på, at det rammer omkring 1,8 % af alle, der får fjernet en tand. Det kan normalt undgås ved at følge din tandlæges råd til efterbehandling.

Med hensyn til at opdage en dry socket, vil du kunne se synlige tegn på knogle tæt på tandens udtrækssted og mærke bølger af kraftige smerter på stedet.

Årsager til dry socket

 • Bakterieforurening fra mad og drikkevarer efter operation

Når madrester bliver fanget i tandhulen kan det sammen med mundens bakterier medføre nedbrydning af hinden af størknet blod er og påvirke helingsprocessen. Det er derfor tandlægen vil bede dig om ikke at spise eller drikke i en periode, efter tanden er fjernet.

 • Trauma fra børstning eller fremmedlegemer

Fysisk forstyrrelse af en hinde af størknet blod lige efter operationen kan medføre, at den flytter sig og forsinke helingsprocessen.

 • Tobak og nikotinpåvirkning

Ud over at udtørre munden med røg, reducerer nikotin også blodforsyningen i munden, og påvirker dannelsen af an hinde af størknet blod.

 • P-piller

Det høje indhold af østrogen i præventionsmidler kan påvirke mundens helingsproces

 • og kan

medføre dry socket hos nogle.

Symptomer på dry socket

De tegn på dry socket, man skal være opmærksom på, er en blanding af smerter, du kan føle lige efter operationen og sekundære tegn, du skal være opmærksom på:

 • Hinden af størknet blod mangler i tandhulen og synlig knogle i tandhulen:

 • Hvis der ikke dannes en hinde af størknet blod efter operationen.

 • Værkende eller dunkende smerter i en persons tandkød eller kæbe: Tre dage efter fjernelse af tanden bør ømheden være væk og kunne behandles med smertestillende. En dunkende følelse i længere tid end det er et afslørende symptom på dry socket.

 • Ubehagelig lugt og grim smag fra den tomme tandhule: Et andet almindeligt tegn på dry socket er dårlig ånde og en ubehagelig smag, der bliver i munden. Hvis det fortsætter efter brug af antibakteriel rensning (som en mundskyl), bør du straks besøge din tandlæge.

Smerter, der udstråler til resten af personens ansigt: Ud over en dunkende smerte i operationsområdet er et andet almindeligt symptom på, at du har dry socket, smerter, der kan føles i ørerne, øjnene, tindingerne eller nakken.

Behandling af dry socket

 • Rensning af tandhulen: En af de første behandlinger af dry socket, som tandlægen sandsynligvis vil tilbyde, er rengøring af det påvirkede område for at fjerne evt. madrester og bakterier. Det kan hjælpe med at lindre smerterne fra dry socket.

 • Medicinsk bandage: Tandlægen kan også påføre en medicinsk bandage, der fylder tandhulen, når den er renset.

 • Tage smertestillende som f.eks. aspirin eller ibuprofen: Ved milde smerter starter behandlingen af dry socket hjemme med milde smertestillende eller en kold kompres på det ramte område.

 • Receptpligtig smertestillende medicin: Ved vedvarende og intense smerter fra dry socket kan din tandlæge ordinere et stærkere smertestillende middel.

 • Mundhygiejne: Hold området rent ved at skylle det forsigtigt med saltvand eller en antibakteriel mundskyl.

Sådan undgår du at få dry socket

Det er ikke altid muligt at undgå at få dry socket, men hvis du følger et par enkle tips, får du den bedste chance for, at en hinde af størknet blod dannes og beskytter tandhulen efter fjernelsen af tanden og giver den mulighed for at hele.

 • Undgå sugerør:

Hvis du spekulerer på, hvordan du undgår dry socket, er et af de mest almindelige svar at undgå fremmedlegemer, der kan forstyrre hinden af størknet blod. Sugestyrken, når du bruger et sugerør kan flytte hinden af størknet blod og medføre en dry socket.

 • Korrekt mundhygiejne:

For at modvirke dry socket kan din tandlæge rådgive dig om den bedst mulige mundhygiejnerutine. Ganske enkelt skylle med antibakteriel mundskyl og børste nænsomt med en elektrisk tandbørste og en antibakteriel tandpasta som stannofluorid, når hinden af størknet blod har dannet sig, anbefales ofte.

 • Undgå rygning:

Rygning øger risikoen betydeligt for at udvikle dry socket på grund af de kemikalier, der findes i tobaksprodukter. Desuden kan inhalering ofte afbryde dannelsen af en hinde af størknet blod. Tandlægen anbefaler normalt, at men undgår indtagelse af nikotinprodukter i ca. 3 dage efter fjernelsen.

 • Bløde fødevarer:

Lige efter fjernelsen af tanden bør du holde dig til meget bløde fødevarer som yoghurt og mosede kartofler. Efterhånden som munden heler på andendagen, kan du normalt gå tilbage til mere faste fødevarer.

OSS om dry socket

Heler dry socket af sig selv?

Din tandlæge kan foreslå at lade dry socket hele hjemme, så længe området holdes rent, og du undgår at irritere hinden af størknet blod. Den heler normalt naturligt i løbet af en uges tid.

Hvor lang tid går der, inden du ved, at du har dry socket?

Efter fjernelse af en tand, skal den nye hule (socket) straks begynde at hele, så symptomerne på dry socket bør være tydelige i løbet af de første par dage efter operationen.

Hvornår kan jeg holde op med at bekymre mig om dry socket?

Hvis din hinde af størknet blod danner sig i dagene efter operationen, behøver du ikke at bekymre dig om, hvad du skal gøre mod dry socket. Hvis den ikke dannes, tager helingsprocessen omkring en uge.

Hvordan behandler jeg dry socket hjemme?

Hvis du mener, at du måske har dry socket, bør du straks besøge din tandlæge. Følg din tandlæges behandling med god mundhygiejne hjemme og undgå at bruge sugerør og at ryge i de næste par dage.

Kilder:

https://www.webmd.com/oral-health/guide/dry-socket-symptoms-and-treatment

https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/dry-socket

https://www.medicalnewstoday.com/articles/326170

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-socket/symptoms-causes/syc-20354376

https://www.medicinenet.com/dry_socket_overview/article.htm

http://www.scielo.org.za/pdf/sadj/v71n4/06.pdf

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17731-dry-socket