ANDRE

Blister på tungen - årsager & behandlingsmuligheder

Tongue Blisters article banner
DEL

Hvad er blister på tungen? Årsager og hjemmelavede behandlingsmidler

Har du blister på tungen? Vi bruger vores tunge stort set hele tiden, og derfor kan selv den mindste smerte eller ubehag i dette område føles næsten uudholdelig. Tungen er et meget følsomt og fleksibelt organ med helt op til 4.000 smagsløg. Dermed spiller tungen en vigtig rolle i vores velbefindende og fortæller samtidig en hel del om mundens sundhed. 

En sund tunge har en lyserød nuance med små dupper kaldet "papiller" på over- og undersiden. En blist på tungen er et hvidligt sår i mundhulens slimhinde, der ofte gør ondt og er fyldt med en klar væske, blod eller pus.  

Det er dog ingen grund til at blive forskrækket ved synet af en blist på tungen, eftersom de fleste oplever at få blister på tungen eller i munden fra tid til anden. Blæner, after eller blister på tungen kan have en lang række forskellige årsager, men fælles for dem alle er, at de fleste forsvinder af sig selv inden for kort tid eller er lette at behandle.  

Årsager til blister på tungen

Her får du en oversigt over de vigtigste årsager til blister på tungen.  

1. Skader på tungen 

Du kan brænde tungen på varm mad og drikke eller komme til at bide i den, ligesom visse fødevarer kan skade tungen. Resultatet kan være blister eller åbne sår i munden.  

Har du brændt tungen kan smerten lindres med isterninger eller kolde drikke. Ibuprofen kan også være med til at lindre smerterne. Hvis du har mistanke om at din blist skyldes noget du har spist eller drukket, bør du undgå disse føde/drikkevarer i fremtiden, ikke spise stærk mad de næste par dage, og så ellers bare vente et par dage og se tiden an.  

Hvis dette ikke hjælper, kan du skylle munden i saltvand (1 teskefuld salt opløst i et glas varmt vand). Saltvand har nemlig en betændelseshæmmende virkning, der nedsætter risikoen for infektion.  

2. After 

After kaldes på fagsprog for aftøs stomatitis og er små, smertefulde sår (ca. 3mm til 10mm) i mundens slimhinder og på tungen. Omkring 25 % af den voksne befolkning rammes fra tid til anden af after, hvilket gør tilstanden til en af de hyppigst forekommende mundslimhindelidelser. De fleste after forsvinder af sig selv inden for en uge eller to, men hvis du bemærker større sår (større end 10 mm), eller hvis de ikke forsvinder inden for 2 uger, bør du søge behandling.  

I modsætning til forkølelsessår er after ikke smitsomme. Store after er dybere og større sår, der kan være flere uger om at hele, eventuelt med ardannelse. 

3. Candidiasis 

Svamp i mundhulen (også kaldet trøske) skyldes infektion med gærsvampen candida. Tilstanden ses ofte hos spædbørn, men kan ramme alle mennesker med svækket immunforsvar. 

Svamp i mundhulen fremstår som hvide pletter i mundhulen og på tungen. Pletterne kan være ømme og påvirke smagssansen. Uden behandling kan tilstanden brede sig til andre områder kroppen. Normalt anvendes et lokalt virkende svampemiddel.  

4. Herpes stomatitis (forkølelsessår)  

De to primære former for forkølelsessår er after (aftøs stomatitis) og herpes (herpes stomatitis). Sidstnævnte er smitsom og skyldes en infektion med herpes simplex 1 (HSV-1).  

Forkølelsessår fremstår som kløe og svie i huden efterfulgt af små blærer på indersiden af kinderne, læberne, tandkødet eller tungen. Er man først én gang blevet smittet med HSV-1, forbliver virusset i kroppen og kan forårsage nye udbrud med forkølelsessår sidenhen. Forkølelsessår kan være smertefulde og gøre det svært at spise, drikke og synke. Tandkødet kan hæve op og man kan komme til at savle.  

Oftest heler forkølelsessåret af sig selv, men i sjældne tilfælde kan det blive nødvendigt med antivirale tabletter eller desinficerende cremer eller salver. 

5. Mucocele 

Mucocele er en uægte cyste i munden, der fremstår som et væskefyldt hulrum. Disse cyster kan befinde sig under tungen, i den øverste del af munden, på læberne eller i tandkødet. Selvom tilstanden ikke er farlig, bør du søge læge hvis du er utryg ved situationen.  

Mucocele kan udløses af dårlig mundhygiejne, piercinger i mundområdet, en bristet spytkirtel eller hyppige bid i indersiden af kinden eller underlæben, der har tilstoppet udførselsgangene til spytkirtlerne i munden.  

Husråd til behandling af tungeblister

Husråd til behandling af blister kan være med til at lindre generne og i visse tilfælde også bekæmpe infektionen. Inden du benytter dig af gamle husråd til behandling af dine tungeblister, bør du diskutere årsagerne og symptomerne med din læge for at sikre den mest effektive behandling.  

Hjemmelavede midler til behandling af infektioner på tungen og indvendigt i munden omfatter:  

  • Saltvand  Opløs ca. 1 teskefuld salt i et glas lunkent vand og skyl munden i blandingen. Saltvandet kan mindske betændelsen og bekæmpe infektionen.  

  • Kokosolie  Kom en lille smule kokosolie på en vatrondel, som du herefter bruger til forsigtigt at duppe dine blister med. Kokosolie er kendt for sine svampebekæmpende, antibakterielle og antivirale egenskaber, som kan hjælpe sår og blister på tungen med at hele. 

  • Honning og kamilleblomst  Drik varm kamillete med honning. Honning er kendt for sine antibakterielle egenskaber, mens kamille menes at have en antibakteriel virkning. Du kan også påføre ingredienserne hver for sig: kom honning eller en våd, afkølet pose kamillete direkte på din blist. 

  • Aloe vera  Skyl munden med aloe vera-saft et par gange om dagen. Aloe vera kan lindre smerterne og betændelsen ved blister i munden.  

  • Tea tree oil (tetræolie)  Kom 3 dråber tea tree oil i en halv kop vand og rør rundt. Herefter dypper du en vatrondel i blandingen og dupper din blist med den. Tea tree oil er kendt for sine antibakterielle og betændelseshæmmende kvaliteter og bruges bl.a. til behandling af akne, fodsvamp, lus, neglesvamp og insektbid.  

Andre husråd mod tungeblister omfatter desinficering af såret med små mængder natriumbicarbonat eller brintoverilte. Drøft altid den planlagte behandling med din læge, eftersom disse ingredienser kan udgøre en sundhedsrisiko ved fejlagtig anvendelse.  

Tandpastaernetandbørsterne og mundskylle produkterne fra Oral-B hjælper dig med at opretholde en god mundhygiejne og forebygge infektioner i overhovedet at opstå.