ANDRE

Hvorfor får du blister i munden eller tandkødet og hvordan behandles det?

Blister i munden: symptomer, årsager og behandling article banner
DEL

Hvad er blister?

En blist, også kendt som en after, ligner en lille, rund eller oval læsion med et hvidt eller gulligt centrum omgivet af rødt. De har tendens til at være indadgående som et krater, snarere end hævede som en bule. Det er nemt at forveksle forkølelsessår med blister. I modsætning til et forkølelsessår smitter en blist ikke, og den opstår på indersiden af mundens væv snarere end på den ydre overflade af læben (hvor forkølelsessår opstår).

Årsager til blister

Den nøjagtige årsag til blister er stadig usikker, men mulige faktorer omfatter en allergisk reaktion over for bakterier i munden, en mindre skade på indersiden af munden som følge af tandbehandling eller dårligt tilpassede tandanordninger, fødevareallergier eller sundhedsproblemer, såsom cøliaki og betændelseslignende tarmsygdomme.

Hvordan ser blister ud?

Blister opstår oftest på indersiden af kinderne og læberne eller i bunden af tandkødet. Blister er normalt ikke forbundet med blødende tandkød, så hvis du får blødende tandkød, skal du kontakte din tandlæge for at blive undersøgt for mulig tandkødssygdom. Størstedelen af blisterne er milde. Milde blister er mindre end 8 mm lange og heler normalt af sig selv efter et par uger.

Men store blister, defineret som større end 10 mm, kan tage mere end en måned om at hele og kan forårsage ar, når de endelig heler. Så det er vigtigt at kontakte din læge eller tandlæge, hvis du stadig har en blist efter et par uger. Disse store blister rammer som regel unge mennesker efter puberteten, og de er mere tilbøjelige til at vende tilbage end mindre sår. Ældre voksne er mere tilbøjelige til at få forkølelsessår-læsioner, hvor dusinvis af små læsioner danner et stort sår.

Behandling af blister

De fleste blister forsvinder af sig selv, men hvis du har en stor eller stædig læsion, så kan din tandlæge ordinere en antibiotisk mundskyl, topisk pasta til påføring på læsionen eller et ernæringstilskud, hvis dårlig ernæring kan være årsagen til blisten.