ANDRE

Tandudtrækning – Heling, procedure, risici, efterbehandling og restitution

DEL

Hvis du har en tid til at få trukket en tand ud, spekulerer du måske over, hvad du kan forvente. Selvom dine permanente tænder kan holde hele livet, kan flere faktorer gøre det nødvendigt at fjerne en tand.

Det kan virke lidt skræmmende, men fjernelse af en tand er en rutineprocedure for din tandlæge. Når det handler om din forudgående behandling og efterbehandling, vil du gerne følge et par tips for at sikre, at din helbredelse efter tandudtrækningen er en behagelig og gnidningsløs helingsproces.

Årsager til tandudtrækning

Årsagerne til, at du måske skal have trukket en tand ud, er at reparere problemer, du eller din tandlæge har bemærket eller at stoppe fremtidige problemer for dine tænder. Du kan føle symptomer som tandpine, inden disse problemer bliver identificeret af din tandlæge.

De mest almindelige problemer, der kan identificeres, og betyder at du kan få brug for at få fjernet en tand, er:

  • En inficeret visdomstand. Denne type infektion er mere almindelig i dine visdomstænder end i dine andre tænder, da dette område er svært at nå, og bakterier eller madrester kan sætte sig fast her.

  • Trængsel – tænder kan fjernes som en del af en tandbehandling.

  • En rådden tand (med karies), der ikke kan repareres, alvorlig infektion eller brækket tand.

Sådan forbereder du dig på tandudtrækning?

For at blive klar til en tandudtrækning tager tandlægen normalt et røntgenbillede af den tand, der volder problemerne.

Tandudtrækning er en operation, og den udføres under lokalbedøvelse. Du skal også oplyse tandlægen om det, hvis du tager medicin, kosttilskud eller andre stoffer, og hvis du er allergisk over for noget medicin.

For at undgå komplikationer ved tandudtrækning bør du også fortælle tandlægen det, hvis du har nogen sygdomme som diabetes, lever- eller skjoldbruskkirtelsygdomme, forhøjet blodtryk, et kunstigt led eller svækket immunsystem.

Det er også værd at vide, at du kan få ordineret antibiotika enten før og/eller efter operationen. Faktorer, din læge tager hensyn til, omfatter varighed, procedurens omfang og graden af infektion.

Tandudtræknings-procedure

Hvis du skal have fjernet en tand, spekulerer du måske over, hvor lang tid udtrækningen tager? En rutineudtrækning tager kun 20-30 minutter, men ved flere tænder, kan det tage 15 minutter mere pr. tand.

Enkel tandudtrækning

Der findes to hovedtyper af tandudtrækningsprocedurer, den første kaldes enkel og handler om tænder, der er synlige og normalt vil blive udført af en tandlæge.

Fjernelse ved operation

Den mere komplekse tandudtrækningsprocedure er en fjernelse ved operation (også kaldet mindre mundoperation).Årsagen til, at den er mere kompliceret, er i dette tilfælde, at du kan have en indeklemt tand, der er blevet delvis eller helt fanget i kæben, eller en tand der er ’smeltet fast’ (stivnet) i knoglen. Denne procedure procedure vil sandsynligvis blive udført af en specialkirurg, da der skal foretages en incision i tandkødet og fjernes noget af knoglen.

Komplikationer ved tandudtrækning

Hvis din tandlæge anbefaler en tandudtrækning, vil han/hun fortælle, at du kan forvente symptomer som hævelse efter en tandudtrækning. Ud over det, er der nogle andre komplikationer, du kan opleve, og vi beskriver, hvordan du bedst behandler dem.

Hvad er dry socket?

Dry socket er den vigtigste komplikation, du bør være opmærksom på efter tandudtrækning. Når du har fået fjernet en tand, omfatter helingsprocessen, at der dannes en hinde af størknet blod, og et nyt beskyttende lag af væv dannes over tandhulen. Hvis det ikke sker, kan du føle symptomer på dry socket, da din tandhule ikke er beskyttet.

Symptomer på Dry Socket

De vigtigste symptomer på dry socket er intense smerter i knoglen under tanden, der er fjernet og evt. betændelse og infektion af dry socket kan følge dit ubehag.Hvis du har haft en meget følsom tand, ligner følelsen af dry socket en del. Det kan også stråle ud fra området og have en karakteristisk grim lugt.

Sådan undgår du at få dry socket

Du bør følge en række instruktioner efter du har fået fjernet en tand ved operation:

  • Undgå at berøre området med tungen eller fingrene, da det kan stoppe dannelsen af den beskyttende hinde af størknet blod

  • En skylning med saltvand kan hjælpe med at holde munden ren, mens den heler.

  • Undgå rygning eller at drikke af sugerør. Sugningen fra et sugerør kan flytte hinden af størknet blod og afbryde helingsprocessen.

Tips til efterbehandling efter tandudtrækning

Ud over at undgå muligheden for dry socket, er der også andre dos og dont’s efter tandudtrækning du bør tænke over:

  • Undgå mundskyl, da de kan medføre irritation under helingen efter tandudtrækningen, og undgå varmt mad i mindst en dag efter operationen.

  • Efter en dags heling er et vigtigt tip til efterbehandling at bruge en nænsom saltvandskylning efter hvert måltid.

  • Mens din mund heler, bør du undgå at bruge en elektrisk tandbørste, så hinden af størknet blod kan dannes over det berørte område. Du kan evt. bruge en tandbørste til børn, da det lille hoved og ekstra bløde børstehår giver en nænsom og kontrolleret børsteoplevelse.

Kilder:

https://www.webmd.com/oral-health/guide/pulling-a-tooth-tooth-extraction

https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/tm6328

https://www.healthline.com/health/tooth-extraction-aftercare

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25909940/