VOKSNE

Tandimplantater: Hvad kan du forvente

DEL

Tandimplantater kan give dig et meget pænere smil og derudover gøre godt for både tandkød og tænder. Men hvad sker der før, under og efter indgrebet? Du går måske og tænker over, hvor lang tid selve indgrebet tager, om det gør ondt, og hvad du kan forvente i tiden derefter.

Hvad kan du forvente før du får sat dit tandimplantat i

Hvis du mangler eller har beskadiget en tand, kan et tandimplantat hjælpe dig med at få smilet tilbage ved at udskifte tanden. Inden indgrebet udføres, vurderer din tandlæge nemt og enkelt, om et tandimplantat er velegnet til dig:

  1. Røntgen: Din tandlæge tager røntgenbilleder af dine tænder for at vurdere tilstanden af din kæbe og dit tandkød. Hvis billederne viser tegn på f.eks. huller eller tandkødssygdomme anbefaler din tandlæge muligvis en anden behandling, før I går videre til implantatet.

  2. Aftryk: En lille bakke af plastik eller metal fyldes med blød flydende væske, der former faconen på din mund, så der dannes et aftryk. Aftrykket er med til at bestemme den præcise størrelse og form på dine tænder, dit tandkød og vævet omkring, så implantet kan indsættes på det rigtige sted.

Hvad kan du forvente under forløbet med indsættelse af tandimplantat

Når dine røntgenbilleder er gennemgået, og du har fået tager aftryk, går din tandlæge videre med selve indgrebet med tandimplantatet. Første del af processen består af flere trin og tager en til to timer: 

  1. Udtrækning: Hvis du stadig har den tand, der skal udskiftes, skal den fjernes. Det kræver som oftest bedøvelse, så du ikke kan mærke, at tandlægen trækker den ud. 

  2. Implantat: Nu begynder din tandlæge at sætte den første del af implantatet op. Der bores et hul i din kæbe for at gøre plads til den fixtur, der vil fungere som en kunstig rod og holde implantatet på plads. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at foretage en knogletransplantation, men det er ikke noget stort indgreb og gør ikke ondt.

Når din kæbe er helet efter indsættelsen af fixturen, vil den med tiden ’smelte sammen’ med tandimplantatet og på den måde udgøre en permanent del af dit smil. Det er din tandlæge, der vurderer, hvornår implantatet er klar til næste trin af proceduren, afhængig af hvor godt og stabilt det sidder fast i din kæbe. Når din kæbe er helet, og implantatet er stabilt, fortsætter tandlægen med næste del af indgrebet:

  1. Isætning af abutment (lukkeskrue): Når implantatet sidder fast som en del af kæben, sætter tandlægen et abutment oven på, som skal fungere som bindeled med kronen. Denne del af processen mærkes som oftest ikke på grund bedøvelse, men nogle patienter siger, at de kan mærke lidt tryk, når abutmentet spændes fast på fixturen.

  2. Krone: En permanent krone sættes på abutmentet som afslutning på indgrebet. Kronen ser ud som og føles helt som din egen naturlige tand.

Hvad kan du forvente, når tandimplantatet er sat ind

Når bedøvelsen aftager, kan du godt føle lidt ømhed eller ubehag. De fleste oplever ikke nogen smerte efter indgrebet og fortsætter hverdagen som de plejer. Din tandlæge giver dig en række anbefalinger til, hvordan du bedst muligt sikrer en god helingsproces:

  1. Du får muligvis ordineret antibiotika for at begrænse risikoen for infektion

  2. Undgå hårde, klistrede eller seje fødevarer i den første tid efter indgrebet

  3. Børst tænder og brug tandtråd som du plejer med dine naturlige tænder 

  4. Prøv at skifte til en elektrisk tandbørste, så du nemmere kan nå ind mellem tænderne og under tandkødsranden for at begrænse infektion fra skadelige plakbakterier

  5. Brug en effektiv tandpasta til at bevare dit skønne og sunde smil

  6. Når implantatet er helet, kan du bruge tandskyl til tandkødet til at bevare et sundt tandkød, så dit implantat bliver, hvor det skal

Efter indgrebet og helingsprocessen skal du sørge for at besøge din tandlæge regelmæssigt for at få renset og tjekket dine tænder.

Kilder:

https://askthedentist.com/dental-implants/

https://oralb.com/en-us/oral-health/life-stages/adults/dental-implants-procedure-how-they-work