VOKSNE

Tandfacader

Tandfacader article banner
DEL

Hvad er tandfacader?

Tandfacader er skræddersyede skaller lavet af porcelæn eller en kompositharpiks, der passer over dine tænder for at forbedre deres udseende. Facader er især nyttige til at forbedre dit smil, hvis du har flækkede, plettede eller misformede tænder. Formålet med facader er generelt kosmetisk, men du kan få dem påsat som del af en overordnet tand-makeover, der omfatter behandling af tandkødssygdomme.

Tandfacader er pletresistente harpiksbaserede komposit- eller porcelænsdæksler, der limes til tandens forside. De kan skabe et kosmetisk tilfredsstillende udseende ved at dække tænder, der er misfarvede, misformede eller flækkede.

Hvor meget koster tandfacader?

Prisen for tandfacader varierer efter type:

  • Kompositfacader. Også kendt som direkte facader, og disse belægninger påføres tænderne ved et enkelt tandlægebesøg og koster omkring 1500 DKK pr. tand. De holder normalt fra fem til syv år og skal derefter udskiftes.

  • Porcelænsfacader. Også kendt som indirekte facader, og disse belægninger er skræddersyet til at passe til dine tænder, så de kræver to tandlægebesøg til proceduren – et til at tage mål af dine tænder til facaderne, og et andet til at sætte facaderne på plads. Porcelænsfaceder koster mere end kompositfacader - normalt mindst 7000 DKK pr. tand – men de holder i mindst 10 til 15 år – og nogle gange endnu længere.

Porcelænsfacader er mere pletresistente og ser mere naturlige ud end kompositfacader. Men kompositfacader er tyndere, så mindre tandoverflade skal fjernes, før de påføres. Din tandlæge kan hjælpe dig med at finde ud af, hvilken facade der bedst opfylder dine behov.

Proces ved tandfacader

Harpiksbaserede kompositfacader påsættes normalt ved ét enkelt besøg. Når du får keramik- eller porcelænsfacader, kan du forvente følgende:

  • Forberedelse: Tandlægen trimmer ca. en halv millimeter af tandemaljen for at forberede facaderne. Derefter tager vedkommende et aftryk eller afstøbning af dine tænder til at sende til et laboratorium for at forberede facaderne, hvilket cirka tager en til to uger.

  • Påsætning: Når facaderne er klar, kontrollerer din tandlæge facadernes pasform og farve og forbereder tanden (eller tænderne) ved at rengøre dem grundigt og derefter gøre tandoverfladen ru for at forbedre facadens klæbning. Facaden sættes på tanden med en særlig cement, hvorefter ultraviolet lys bruges til at hærde den hurtigt.

  • Bevaring: Din tandlæge planlægger evt. et opfølgende besøg få uger efter indgrebet for at være sikker på, at facaderne er korrekt placeret.

Derefter skal du bare følge din almindelige mundhygiejnerutine med tandbørstning to gange dagligt og daglig brug af tandtråd, som du normalt ville gøre, og du kan forvente, at facadekronerne holder i fem til ti år, før du bliver nødt til at skifte dem ud.