VOKSNE

Tandbro: typer og procedure

Tandbro: typer og procedure article banner
DEL

Hvad er en tandbro?

Når der opstår tandtab, kan din tandlæge anbefale anbringelse af en tandbro. Når der placeres en bro, er tænderne på begge sider af hulrummet dækket med kroner (hætter), og en kunstig tand (pontic) fastgøres til kronerne.

Der er få hændelser, der har større indvirkning på tandsundheden og det personlige udseende end tab af tænder. Når en eller flere tænder mangler, kan de resterende tænder glide ud af position, hvilket kan føre til ændringer i biddet, tab af yderligere tænder, forrådnelse og tandkødssygdomme.

Typer af tandbroer

Tandbroer har mange fordele for personer, der mangler tænder på grund af tandsygdomme, brud eller skader. Hvis du opretholder en god mundhygiejne og går til tandlæge regelmæssigt, kan en fastgjort tandbro holde i ca. 10 år.

En tandbro består af tandkroner til tænderne, der forankrer begge sider af broen, og en falsk tand (eller tænder) mellem dem. Der er tre hovedformer for broer:

  • Traditionel bro: Dette er den mest almindelige type, og den er normalt lavet af keramik eller porcelæn sammensmeltet til metal.

  • Cantileverbro: Denne brostil bruges til at imødekomme situationer, hvor der kun er tænder på den ene side af hulrummet, hvor broen er placeret.

  • Maryland-bro: Denne type bro består af en porcelænstand (eller -tænder) i en metalramme, med vinger til at fastgøre den til eksisterende tænder.

Uanset hvilken type bro du har, afhænger en tandbros vellykkethed til dels af at holde de resterende omgivende tænder sunde, og det er dér, en regelmæssig mundplejerutine med to daglige børstninger og daglig brug af tandtråd kommer ind i billedet. Brug en tandbørste med bløde børster eller interdentalbørster til at rengøre effektivt omkring en bro, og vælg tandtråd, der er designet til at rengøre omkring broer.

Procedure ved tandbro

Først forbereder tandlægen tænderne på hver side af hulrummet på at modtage kroner og tager et aftryk af hele området. Derefter indsætter tandlægen en midlertidig bro eller overgangsbro lavet af plast eller metal. Ved et efterfølgende besøg vil tandlægen fjerne den midlertidige bro og derefter placere, justere og cementere den faste bro.