VOKSNE

Tandregulering og bøjle på tænderne, til voksne

Tandbøjle til voksne article banner
DEL

Mange forbinder bøjle med folkeskolen, men at få bøjle på som voksen er blevet meget mere almindeligt. Næsten 20 % af dem, der bruger bøjle, er voksne. Dette skyldes for det meste stigningen i mere diskrete, mindre synlige muligheder som keramiske bøjler og Invisalign.

Hvorfor vælger voksne at få bøjle på?

Tænder kan ændre sig med alderen - på grund af skader, en tilstand kaldet åbent bid eller naturlig vækst – og nogle voksne oplever, at deres tidligere lige tænder er blevet skæve og overproppede. Måske begynder de at opleve smerter i kæben, have svært ved at rense tænderne ordentligt eller blot se et smil, som de finder utiltrækkende.

Andre voksne får bøjle, fordi de altid har haft skæve tænder, men deres forældre havde ikke råd til at betale for bøjle, da de voksede op. Endelig siger nogle, at de endelig har fået taget sig sammen til at gøre det, eller at de vil have mere lige tænder for deres karrieres skyld.

Samlet set ser mange voksne det at få bøjle som en værdifuld investering nogle få akavede år til gengæld for flere årtier med lige tænder.

Jeg havde bøjle på som barn. Hvorfor har jeg brug for det igen?

Tænderne ændrer sig, når du bliver ældre, og nogle menneskers tænder ændrer sig mere end andres. Hvis du ikke brugte din bøjle så meget, som tandlægen anbefalede, eller simpelthen er uheldig med din kæbes naturlige vækst, kan dine tænder vende tilbage til deres oprindelige position. Tandlæger har også for nylig indset, at man bør have bøjle på meget længere tid, end der er blevet anbefalet de seneste mange år, og nogle gange på ubestemt tid for at forhindre, at tænderne flytter sig. Desværre betyder det, at selv voksne, der var mønsterpatienter som børn, kan få brug for bøjle igen.

Er der nogen ulemper ved at få bøjle på som voksen?

Selvom bøjle kan være effektiv i enhver alder, kan det tage længere tid for voksne at opnå de samme resultater. Desuden dækker de fleste forsikringer ikke bøjle til patienter over 18.