VOKSNE

Sådan rengør du dine tandimplantater

DEL

Hvis dine tandimplantater skal fungere perfekt og være behagelige for dig, skal du sørge for at behandle dem godt. Nu har du jo fået et smukkere smil, så du skal gerne sørge for, at det holder resten af livet. Når det handler om tandimplantater, skal du være ekstra opmærksom på at passe og pleje dem godt.

Risikofaktorer ved tandimplantater

Dine tænder og dit tandkød samler plak i løbet af dagen. Dannelsen af plak kan betyde, at skadelige bakterier ødelægger dine tænder og dit tandkød og på den måde gør dig mere udsat for karies og tandkødsbetændelse. Eftersom dit implantat er sat ind i din kæbe er det meget vigtigt at sikre, at det sidder stabilt, og det kan en sund tandkødsrand hjælpe med til. Derudover oplever mange også en form for ømhed efter proceduren, hvor implantatet indsættes. En nænsom rengøring af tænder og tandkød kan hjælpe med at lindre eller undgå ubehag.

Pleje efter indsættelse af implantat

Som med alle andre kirurgiske indgreb skal dine implantater have tid til at hele. Du kan lette proceduren ved at følge din tandlæges instruktioner og undgå ting, der kan irritere stedet med implantatet. Pleje efter indsættelse af implantat består typisk af:

  • Hvile

  • Antibiotika

  • Tandbørstning med et blødt børstehovedet på dagen for

  • Undgå rygning, hårde og syreholdige fødevarer

Sådan rengør du dine tandimplantater

Din tandlæge vil sikkert give dig en række anbefalinger til rengøring af dine tandimplantater: I de fleste tilfælde skal dine tandimplantater behandles som dine egne naturlige tænder. Men for at sikre, at dine tandimplantater er helt rene, skal du:

  • Børste dem to gange om dagen, hver dag

  • Bruge en elektriske tandbørste som f.eks.  Oral-B® Genius, som både har en sensitiv indstilling og trykkontrol, så du er nænsom ved tænder og tandkød, men fjerner plak, når du børster

  • Børste med tandpasta, som går målrettet efter skadelige plakbakterier og hjælper dig med at bevare en sund mundhygiejne

  • Brug tandtråd mindst en gang om dagen

  • Brug mundskyl, der hjælper med at bevare et sundt tandkød

  • Besøg din tandlæge regelmæssigt, så du kan få tjekket og renset dine tænder professionelt

Det bør og skal være nemt at passe godt på dine tænder og dine implantater i hverdagen. Sørg for at følge din tandlæges anbefalinger, så du kan bevare og holde tænder, tandkød og implantater sunde og stærke.

Kilder:

https://www.authoritydental.org/dental-implant-aftercare

https://www.oralsurgeryteam.com/surgical-instructions/after-care-instructions/dental-implant-surgery/

https://theimplantcentre.com/patient-care-costs/patient-care/dental-implant-aftercare/