VOKSNE

Hvad er et tandimplantat?

hvad-er-et-tandimplantat article banner
DEL

Sådan virker tandimplantater

Hvis du mangler en eller flere af dine tænder og foretrækker ikke at få en bro eller komplette eller delvise tandproteser, kan du spørge din tandlæge, om du ville være en god kandidat til tandimplantater.

Tandimplantater giver en mere naturlig erstatning af tænderne end tandproteser, fordi det er kunstige tænder, der fastgøres direkte til kæbebenet. For at få tandimplantater skal du være ved godt helbred (bortset fra de manglende tænder) og have et fuldt udviklet og sundt kæbeben – der er brug for sundt tandkød og et sundt kæbeben til at understøtte implantaterne.

Hvordan ser tandimplantater ud?

Tandimplantater minder mere om naturlige tænder end tandproteser. Et tandimplantat ligner en cylinder eller skrue, og det fungerer som en kunstig erstatning for roden af en manglende tand. Implantater er lavet af titanium eller andet materiale, der ikke vil give bivirkninger, når de er fastgjort til kæbebenet og tandkødsvævet.

Procedure ved tandimplantater

Hvis du er rask, og din tandlæge afgør, at du er en god kandidat til implantater, vil han eller hun planlægge indgrebet til at finde sted enten hos tandlægen under lokalbedøvelse eller på et hospital under fuld bedøvelse, afhængigt af patientens specifikke tandsundhedsbehov og den mængde kirurgi, der er påkrævet.

Processen med at få et tandimplantat tager flere måneder, og den involverer følgende tre faser:

  • Placering af implantatet – Først gennemgår du en operation for at få implantatet placeret i din kæbe, hvor det dækkes med tandkødsvæv og får lov til at integrere sig i kæbebenet i tre til seks måneder.

  • Fastgørelse af anordningen – Din tandlæge fastgør en anordning til implantatet, og tandkødsvævet kan vokse op omkring den. I nogle tilfælde placeres implantatet og anordningen samtidigt. Uanset om de placeres samtidigt eller ej, fungerer kombinationen med implantat og anordning som et anker for erstatningstanden.

  • Påsættelse af krone – Din tandlæge fastgør en tilpasset krone til implantatanordningen.

Hvor lang tid tager en tandimplantationsprocedure?

Du skal være opmærksom på, at operationen med at placere tandimplantater tager adskillige timer, og at mere end én procedure kan være nødvendig. Så alle, der har øget risiko for infektion, bør måske ikke vælge tandimplantater.

Hvis du er rask og får en tandimplantatsoperation, skal du sørge for at følge din tandlæges instruktioner omkring mundhygiejne – herunder to daglige tandbørstninger og daglig brug af tandtråd – ved at følge proceduren for at holde dine nye tænder rene og sunde.

Tandimplantater vs. tandproteser

Fordelene ved tandimplantater i forhold til tandproteser omfatter en mere naturlig evne til at spise og tale. Desuden er det ikke nødvendigt at fjerne implantater eller bekymre sig om reparation. Men det er stadig vigtigt at gå til tandlægen regelmæssigt for at sikre, at dine implantater er i god stand. Det er også vigtigt at opretholde en ordentlig mundhygiejne. En Oral-B-mundskyller, også kendt som en vandspuler, er et perfekt redskab at føje til din børstning og brug af tandtråd to gange dagligt, og er ideel til rengøring omkring tandanordninger.

Bør jeg få tandimplantater?

Men implantater er ikke et godt valg for alle. Gravide kvinder og personer med kroniske sygdomme eller immunsuppression (på grund af den øgede risiko for infektion under operationen), børn (fordi deres kæbeben stadig udvikler sig) og personer, der skærer tænder (denne vane kan lægge for meget pres på implantater) er ikke gode kandidater til tandimplantater.