VOKSNE

Gør tandimplantater ondt?

DEL

Tandimplantater er en permanent løsning, der giver dig et pænere smil. Tandimplantater genopbygger og giver dig smilet tilbage, så her er tale om mere end blot en kosmetisk behandling. Implantater ser ud og føles præcis som dine egne naturlige tænder, og de er med til at bevare sundheden i din mund. 

Hvor smertefulde er tandimplantater?

Som med alle kirurgiske indgreb kan du forvente en smule ubehag. Et stort antal personer, der har fået et implantat, siger dog, at de ikke oplevede noget ubehag eller smerte under proceduren.

Gør selve indgrebet med implantatet ondt?

Nogle gange er det nødvendigt at trække en tand ud og lave et snit i tandkødsranden. I sådanne tilfælde bruges der lokalbedøvelser, så patienter ikke oplever ubehag under processen. Nogle patienter synes dog at selve udtrækningen af tanden er forbundet med mere ubehag end resten af proceduren.

Smerte efter isættelse af implantat

Dit tandkød og det område i munden, hvor implantatet sættes ind, kan være ømt i en tid efter indgrebet. Din tandlæge udskriver derfor muligvis en recept på smertestillende tabletter, hvis ikke det rækker med håndkøbsmedicin. 

Hvis smerten tiltager, eller hvis du oplever symptomer på infektion eller nerveskade, skal du med det samme kontakte din tandlæge. Selvom dette er sjældent, kan det medføre komplikationer: 

  • Infektion

  • Skade på tænder

  • Skade på nerver

  • Afstødning af implantat

  • Bihuleproblemer

  • Allergi i forbindelse med anvendte materialer

I de fleste tilfælde er der tale om mindre problemer, som nemt kan klares med et besøg hos tandlægen.

Pleje af implantater efter indgreb

Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal pleje dine tandimplantater, er en god tommelfingerregel, at du skal behandle dem som dine naturlige tænder. Børst dem to gange om dagen, brug tandtråd en gang om dagen og husk at besøge din tandlæge regelmæssigt. 

Du kan yderligere sikre, at dit tandkød holder sig sundt ved at skifte til en elektrisk tandbørste, så du får en mere målrettet rengøring af munden. Derudover kan du skylle munden med en antibakterial mundskyl, der er beregnet til dit tandkød, som hjælper med at undgå infektion og forhindre skadelige bakterier. 

Kilder:

https://oralb.com/en-us/oral-health/life-stages/adults/implants-vs-dentures

https://www.webmd.com/oral-health/qa/how-painful-are-dental-implants

https://www.sharecare.com/health/dental-implant-oral-health/dental-implant-procedure-painful