VOKSNE

Er tandimplantater den rigtige løsning for dig?

DEL

Er tandimplantater den rigtige løsning for dig?

Tandimplantater kan betegnes som en slags genopbyggede tandlægearbejde der hjælper dig med at forbedre kvaliteten og udseendet af dit smil. Tandimplantater skal se ud og fungere præcis som dine naturlige tænder, og de kan være det perfekte valg, hvis du mangler eller har beskadiget en tand.

Hvem kan få tandimplantater?

Alle med en sund mund kan være berettiget til tandimplantater, og det gælder for unge mennesker. Hvis du overvejer et implantat, skal dit tandkød og dine tænder være sunde, før et eventuelt indgreb. Ubehandlet tandkødssygdom eller karies kan medføre infektion i et implantat, mislykket implantat eller at implantatet falder ud.

Fordele ved tandimplantater

Tandimplantater er en langsigtet løsning på manglende, krakelerede eller misfarvede beskadigede tænder. Implantater har følgende fordele, når de er lavet rigtigt:

 • Forbedre udseende: Implantater erstatter tænder og udfylder også mellemrummene i dit smil, så du bliver endnu skønnere at se på.

 • Nemhed: Eftersom implantater går i et med din kæbekonstruktion og bliver der permanent, skal du ikke tænke på hele tiden at tage dem ud og sætte dem ind igen.

 • Tale: Mellemrum i dit smil kan udvikle læspen eller sløret tale. Implantater kan hjælpe dig med en bedre udtale generelt

 • Holdbarhed: Hvis du passer og plejer dine tandimplantater, kan de holde hele livet og på den måde give dig optimalt udbytte af din investering.

 • Omkostningseffektiv: Implantater kan virke dyre ved første øjeblik, men den pris du betaler, holder optimalt set hele livet, så du slipper for mindre permanente, men genopbyggende indgreb.

 • Forbedret sundhed: Implantater kan hjælpe med at forbedre sundheden i munden og bevare dine tænder og dit tandkød.

Implantater har generelt en 98% succesrate og er hele investeringen værd for alle, der gene vil have et flottere smil.

Ulemper ved tandimplantater

 • Høje startomkostningen kan få implantater til at virke dyre

 • Der kan også opstå mindre komplikationer, som kræver yderligere tandlægebesøg

 • Processen kan tage måneder, eftersom indledende udskiftning af “fixturen” med den indre del af implantatet skal udgøre en del af kæbebenet, hvor helingen skal ske, før hele proceduren afsluttes

 • Der kan opstå infektion, hvis mundhygiejnen ikke er optimal

Sådan får du optimalt udbytte af dit tandimplantat

Hvis du gerne vil have glæde af dit implantat, skal du også sørge for at pleje det godt. Hvis du vil sørge for, at din investering betaler sig af, skal du huske at rengøre implantatet på samme måde som dine egne naturlige tænder: 

 • Børst to gange om dagen

 • Brug tandtråd to gange om dagen

 • Brug et skyllemiddel til at fjerne flere bakterier

 • Bestil tid hos din tandlæge mindst to gange om året for at få en professionel rengøring og undersøgelse

Tandkødets sundhed er også med til at bestemme hvor længe dine implantater holder. Prøv at skifte til mundplejeprodukter, der har til formål at bevare tandkødssundheden, såsom Oral-B® Genius Electric Toothbrush, som på forhånd er forsynet med indstilling til tandkødspleje. Det kan også hjælpe at tilføje tandpasta til tandkødspleje og mundskyl.

Er du stadig ikke sikker på, om implantater er det rette for dig? Din tandlæge anbefaler andre tandkorrigerende muligheder, som kan være bedre. 

Kilder:

https://www.webmd.com/oral-health/guide/dental-implants#1

https://www.hereforddentist.co.uk/articles/can-i-have-dental-implants-if-i-have-gum-disease

https://www.sharecare.com/health/dental-implant-oral-health/what-are-disadvantages-dental-implants