VOKSNE

Behandlingsprocedure for flækket eller knækket tand

Behandling af flækket tænder article banner
DEL

Få din tandskade ordnet med plast

Hvis du har en flækket tand eller tænder, der mangler en flig, kan du få det ordnet med plast. Plastproceduren involverer påføring af et tandfarvet plastklæbestof, som din tandlæge vil forme og polere for at matche de omkringliggende tænder. Plastproceduren er forholdsvis smertefri og udføres normalt uden bedøvelse. Hvis du skal have lavet plastpåsætning på flere tænder, kan du være nødt til at aftale mere end et besøg; en tandplastprocedure på en tand tager alt fra en halv til en hel time.

Procedure ved plast på tænder

Når du gennemgår plastpåsætning på tænder, gør tandlægen først overfladen af den tand eller de tænder, der skal behandles, ru, og derefter anvender vedkommende en konditioneringsopløsning for at hjælpe plastmaterialet med at klæbe til tanden. Derefter påføres plastmaterialet til tænderne og formes, så det passer, og et ultraviolet lys eller laser anvendes til at hærde det på plads.

Knækker plast på tænder let af?

Husk disse tips, hvis du vælger at få plast på tænderne:

  • Vær opmærksom, når du bider: Harpiksen, der bruges til plast på tænder, er ikke så stærk som en rigtig tand. Hvis du bider negle, eller isterninger, eller kuglepennene på dit kontor, risikerer du at flække materialet.

  • Spring misfarvende mad og drikke over i 48 timer: Harpiksen, der anvendes til tandplast, er særligt modtagelig for misfarvning de første 48 timer efter indgrebet. Så undgå te, kaffe, vin og anden mad og drikke, der kan plette dine tænder de første to dage efter påsætning af plast på tænderne.

Men hvis du følger en konsekvent mundplejerutine med to daglige børstninger og daglig brug af tandtråd med en blød tråd, bør plasten holde i flere år, før den skal udskiftes.