SPÆDBØRN

Mælketænder: Når de kommer frem og falder ud

Mælketænder: Når de kommer frem og falder ud article banner
DEL

En stor del af dit barns udvikling er, når mælketænderne begynder at komme frem, og det er svært ikke at være begejstret over dit spædbarns nye smil. Det betyder også, at du skal begynde at tage dig af dit spædbarns tænder. For god mundhygiejne starter fra første tand.

Hvornår kommer mælketænderne frem?

Mælketænderne kommer ud (eller “bryder ud”) efter fire til otte måneder, og de har brug for daglig pleje, så man sikrer sig, at de er sunde. Mælketænder tjener vigtige formål for et barns munds sundhed. De hjælper med at holde kæben på plads, mens de blivende tænder fortsætter med at vokse under tandkødet. De skaber også åbninger, så de blivende tænder kan komme frem. Og de er vigtige for, hvordan et barn lærer at tygge, smile og tale. Det betyder, at manglende omsorg for mælketænder kan have en dybtgående indvirkning på deres mundsundhed og generelle helbred både som børn og som voksne.

Alle 20 mælketænder er typisk på plads ved 3-årsalderen. Men alle spædbørn vokser i deres eget tempo. Tal med din tandlæge, hvis du er bekymret for, hvornår dit barns tænder kommer frem.

Hvad skal du gøre, når mælketænderne kommer frem?

Du kan opleve, at dit barn græder oftere og opfører sig mere surmulende, når tænderne er ved at komme frem. Det skyldes, at nye tænder kan gøre tandkødet ømt og følsomt. Disse typiske symptomer på at tænderne kommer frem, kan lindres ved at gnide dem med en ren finger, en våd gazepude eller et køligt tandlegetøj.

Og så er det også tid til at børste. Caries kan starte, så snart tænderne kommer frem. For at være på den sikre side bør børstning foretages af en forælder eller omsorgsperson, til barnet er op til 24 måneder gammelt. Derefter kan dit barn “hjælpe” med at styre børsten. Det anbefales dog på det kraftigste, at en voksen fortsætter med at børste barnets tænder, til de er syv år gamle.

Så snart deres tænder kommer frem, skal du gøre to daglige børstninger til en del af dit spædbarns rutine, hvor en af dem er det sidste, de gør om aftenen inden sengetid. Det er nok at børste med blot et tyndt lag fluortandpasta på en tandbørste i børnestørrelse med blide børster. Når de er færdige, er det usandsynligt, at dit spædbarn vil være i stand til at spytte tandpastaen ud, så bare tør det overskydende væk. Hvis de synker tandpasta, kan det forårsage mavebesvær eller diarré. Det kan også føre til fluorose, når for meget fluor i kroppen kan forårsage hvide pletter på mælketænderne.

Fra 3-årsalderen er det i orden at bruge en elektrisk tandbørste, fx den elektriske Oral-B 3+ tandbørste (fås med Frozen- eller Star Wars-figurer), så længe det er en forælder, der børster barnets tænder.

Hvornår bør dit barn gå til tandlægen?

Dit spædbarn bør komme til tandlægen, før det fylder et år. Men dit barn kan allerede komme derhen, så snart den første tand viser sig. Dette vil ikke kun holde dit barns mund sund og starte gode vaner, men også hjælpe dig med at få gode råd, hvis du har brug for det.

Du kan forberede deres første tandlægebesøg ved at tale med dit barn om, hvad der skal ske, og forklare, at det kommer til at være en positiv oplevelse. Prøv at læse bøger eller se børnevenlige videoer om tandlæger. Du kan opmuntre dem til at øve sig på at åbne munden for tandlægen. Ved dit første besøg vil din tandlæge sandsynligvis få dig til at sidde i tandlægestolen, mens du har dit barn på skødet. En tandlæge vil kontrollere, hvordan dit barns tænder og kæbe udvikler sig, kontrollere for caries og derefter rense barnets tænder.

Hvordan kan du holde mælketænderne sunde?

Ud over at børste barnets tænder to gange om dagen og gå til tandlæge regelmæssigt, er det vigtigt at sikre, at dit barns kost har et lavt sukkerindhold. Ligesom med blivende tænder kan for meget sukker føre til plak og caries. Det er en god idé primært at lade dem drikke mælk eller vand, da smoothies, juice og sodavand har et meget højt indhold af sukker. Prøv at begrænse sukkerholdige drikkevarer eller snacks før sengetid eller helt undgå dem. Og læg ikke dit barn i seng med flaskedrikke, der indeholder sukker. Giv dem kun vand om aftenen.