SPÆDBØRN

Huller i små børns tænder: Symptomer og behandling

Huller i små børns tænder: Symptomer og behandling article banner
DEL

Mælketænder kræver samme pleje og daglige rutiner som blivende tænder. Hvis dit barns mælketænder udvikler huller og caries, vil de samme bakterier angribe deres blivende tænder og udsætte dem for en meget højere risiko for problemer med mundsundheden senere i livet. Desværre har caries været stigende i de seneste år og er nu blevet den mest almindelige kroniske sygdom hos børn. Det er vigtigt at finde ud af, hvilke tegn du skal kigge efter, lære mere om årsagerne og finde ud af, hvordan man forebygger og behandler caries.

Tidlige tegn på caries hos småbørn

Den bedste måde at tjekke for symptomer på caries hos dit barn er ved at være opmærksom på deres tandkød. Hvis det begynder at fremstå rødt eller hævet, er der en stor risiko for, at der sidder skadelige bakterier i barnets tænder. En anden ting, du skal være på udkig efter, er enhver form for blødning – hvis børstningen ender med blod i vasken, kan det være tid til at tage til tandlægen. Faktisk kan mange tegn på caries være meget svære at finde uden det rigtige udstyr, så sørg for, at dit barn bliver tjekket af en tandlæge en eller to gange om året.

Hvad forårsager caries hos småbørn?

Mange ting kan påvirke din mundsundhed, men for småbørn er der to hovedsyndere, der kan føre til caries. Den største er omfattende indtagelse af sukkerholdige fødevarer og drikkevarer. Når dit barn spiser eller drikker noget med sukker i, vil bakterierne i plakken på deres tænder nedbryde dette sukker til syrer, der angriber deres emalje. Efterhånden som emaljen svækkes, begynder der at dannes huller. Det er det, der hedder huller i tænderne.

Hvis sukker indtages langsomt over længere tid, er det faktisk mere skadeligt for dit lille barns tænder end at spise eller drikke det hele hurtigt på én gang. Derfor er drikkekopper med tud den næstværste synder, når det drejer sig om årsager til caries. Hvis dit barn går rundt i længere perioder af dagen med en drikkekop med tud fyldt med alt andet end vand, samles sukker langsomt rundt om deres tænder, hvilket betyder, at disse syrer har endnu mere tid til at gøre skade. Det anbefales, at børn afvænnes fra drikkekopper med tud samt flasker, inden de er 12 måneder gamle, så hvis dit barn stadig slæber rundt på deres, er det tid til at stoppe.

Behandling af caries hos småbørn

Men hvad sker der, når du får at vide, at dit lille barn har huller? Bare rolig – der er sikre og effektive behandlinger til at forhindre det i at sprede sig. Fyldninger og kroner er begge holdbare muligheder for børn, afhængig af hvor alvorlig nedbrydningen er. Både novocainsprøjter og selv små mængder lattergas bruges som bedøvende midler og vil ikke skade dit barn. Tal med dit barns tandlæge for at diskutere de bedste muligheder.

Sådan forebygger man caries hos småbørn

Vi ved, at idéen om at lade dit barn gennemgå en tandlægebehandling kan være skræmmende for både forælder og barn. Men der er nemme og effektive skridt, du kan tage hver dag for at sikre, at det er noget, de ikke behøver opleve.

Børstning: Ligesom voksnes tænder bør dit barns tænder blive børstet mindst to gange dagligt. Brug en mængde fluortandpasta på størrelse med en ært på en børnevenlig tandbørste. Prøv den elektriske Oral-B 3+ tandbørste.

Efter børstningen skal du få dit lille barn til bare at spytte i stedet for at skylle, så det beskyttende lag af fluor kan ligge og virke. Tandlæger anbefaler, at en voksen børster børns tænder, indtil de er 7 år, så de kan få en bedre, mere grundig rensning.

Begræns sukker. Fødevarer og drikkevarer som slik, chokolade, kiks og tørrede frugter som rosiner bør undgås. Du behøver ikke forbyde disse fødevarer fuldstændigt, men hold sukkerholdige fødevarer som en lejlighedsvis forkælelse under måltider, hvor spyttet i munden højst sandsynligt er i stand til at vaske sukkeret væk og minimere de skader, det forårsager. Mellem måltiderne kan du give dit barn snacks med lavt sukkerindhold såsom brødpinde, kiks, ost eller frisk frugt.

Fluor: Det er vigtigt at sikre, at dit barns tænder ofte udsættes for fluor. Find ud af, om dit postevand indeholder fluor, eller om du skal give dit lille barn kosttilskud. Når du børster dit lille barns tænder, skal du sørge for, at du bruger en mængde fluortandpasta på størrelse med en ært med et minimum på 1100 ppm fluor, som fx den tandlægeanbefalede Oral-B's Kids 3+ tandpasta. Endelig skal du sørge for, at din tandlæge anvender fluorlak en til to gange om året for at give dit barn det bedste forsvar for et sundt smil.