BØRN

Værd at vide om børns tænder

Værd at vide om børns tænder article banner
DEL

Forebyggende foranstaltninger ifm. god mundhygiejne

Børns tænder bliver dannet, inden de bliver født. Så tidligt som i 4-måneders alderen vil de første mælketænder vokse frem i munden. Alle 20 mælketænder er normalt vokset frem, når barnet fylder 3 år, selvom hastigheden og rækkefølgen varierer.

De blivende tænder begynder at vokse frem i seksårsalderen. Denne proces vil fortsætte, indtil vedkommende er omkring 21 år. For at sikre børns mundhygiejne godt og livslange, sunde mundplejevaner skal man følge disse primære forebyggende foranstaltninger:

• Begræns sukkerindtaget for at forhindre caries.

• Sørg for, at dit barn får nok fluor, enten gennem drikkevandet eller som en behandling hos tandlægen, for at styrke tandemaljen og forebygge caries. Dette kan omfatte fluortilskud i områder, hvor drikkevandet ikke indeholder tilstrækkelige mængder fluor. Sørg for at spørge din tandlæge om tilskud for at afgøre, om de er nødvendige.

• Overvej brug af tandforsegling. Tandforsegling yder et ekstra beskyttelseslag mod huller. Forseglingen er fremstillet af plastik og vedhæftes på tænderne af tandlægepersonalet.

• Lær dit barn at børste tænder og bruge tandtråd regelmæssigt og korrekt. Prøv at gøre det sjovt for dit barn at børste tænder og bruge tandtråd for at fremme gode mundhygiejnevaner.

Væsentlige forhindringer ifm. børns mundhygiejne

Her er en oversigt over nogle af de mest almindelige udfordringer ifm. børns mundhygiejne.

Babyer

• Caries forårsaget af sutteflasker: For at undgå dette almindelige problem skal du tørre din babys gummer af med gaze eller en ren vaskeklud og vand efter måltider. Når tænderne vokser frem, skal du børste dem dagligt med en mængde fluortandpasta på størrelse med en ært. Husk også at lægge barnet i seng med en flaske vand i stedet for mælk eller juice.

• Sutte på tommelfinger: Den overordnede betegnelse for børns forskellige suttevaner er "ikke-nærende sutning". Dette omfatter det at sutte på tommelfinger eller anden finger samt brug af sut. De fleste nutidige børnelæger er enige om, at disse vaner har vigtige formative og udviklende funktioner, og at de som minimum bør ignoreres i de første år (op til cirka fireårsalderen). Dog er der generel enighed om, at suttevaner bør ophøre, inden de permanente tænder begynder at vokse frem. Rådfør dig med din tandlæge vedrørende dit barns suttevaner.

• Hvide pletter på tænderne: Lige så snart de første tænder vokser frem, hvilket normalt sker omkring 6-måneders alderen, skal du begynde med tandbørstning for børn dagligt og aftale en tid hos tandlægen.

Små børn

• Tandlægeangst: Lad dit barn sidde på dit skød under undersøgelsen for at gøre ham/hende mere tryg.

• Problemer med at oprette en mundhygiejnerutine: Prøv at inddrage hele familien, og vær en rollemodel. Fx kan I børste tænder sammen på samme tidspunkt hver dag for at starte en god vane.

• Pletter forårsaget af antibiotika: Tal med din børnelæge, inden dit barn får udskrevet nogen medicin.

Skolebørn

• Lyst til slik: Prøv at give dit barn sunde snackmuligheder såsom grøntsager, yoghurt eller ost.

• Pletter forårsaget af antibiotika: Tal med din børnelæge, inden dit barn får udskrevet nogen medicin.

• Tandskader under sport: Opfordr dit barn til at bruge tandbeskyttere under sportsaktiviteter for at beskytte hans/hendes tænder ifm. potentielle ulykker.

Teenagere

• Bøjler: Sørg for, at din teenager børster omhyggeligt omkring bøjler og bruger tandtråd til at fjerne alle madrester.

Tandskader under sport: Opfordr dit barn til at bruge tandbeskyttere under sportsaktiviteter for at beskytte hans/hendes tænder ifm. potentielle ulykker.