BØRN

Få afvænnet din baby, der sutter på fingre

Få afvænnet din baby, der sutter på fingre article banner
DEL

Det er ikke usædvanligt, at et barn sutter på sin tommelfinger, læbe eller finger for at berolige sig selv eller for at hjælpe det med at falde i søvn.

Hvornår holder børn op med at sutte på tommelfinger?

De fleste børn vokser fra at sutte tommelfinger, når de er mellem 2 og 4 år gamle, hvilket er det tidspunkt, hvor de første mælketænder falder ud, og de permanente tænder kommer frem. Men det er vigtigt at stoppe barnets vane med at sutte tommelfinger, før de permanente tænder begynder at komme for at forhindre problemer med tandtilpasning og udvikling af munden.

Er det dårligt at sutte på tommelfinger?

Hvor intenst dit barn sutter på sin tommelfinger, kan gøre en forskel i risikoen for problemer med tandsundheden senere hen. Et barn, der sutter aggressivt på tommelfingeren eller de andre fingre, har større risiko for at beskadige tænderne end et barn, der passivt har en tommelfinger eller finger i munden.

Sådan stopper du med at sutte på tommelfinger

Enhver form for finger- eller læbesutning er en vane, der bør sættes en stopper for. Det er ikke altid nemt, men det kan lade sig gøre. Prøv disse tips:

  • Se når de er dygtige. Læg mærke til, når barnet ikke sutter på tommelfingeren, og ros ham eller hende energisk i stedet for at skælde ud, når barnet sutter på tommelfingeren.

  • Sørg for ro og komfort  Mange børn sutter på fingeren, når de er nervøse. Forsøg at finde frem til eventuelle specifikke årsager til angst for dit barn, der kan fremkalde tommelfingersutning, og afhjælp dem.

  • Få hjælp fra dem selv. Bed ældre børn om at hjælpe med at udvikle metoder til at bryde vanen. Ældre børn må f.eks. kun sutte på en finger eller tommelfinger om natten. Prøv at sætte en sok over hånden eller tape to fingre sammen med sportstape.

  • Få hjælp fra tandlægen Bed dit barns tandlæge om at støtte og opmuntre barnet til at stoppe vanen med at sutte på fingre.